Dupa contraziceri si declaratii belicoase in Coalitie, s-a decis: adaosul comercial pentru alimentele romanesti va fi plafonat la 20%. Iar plafonarea va fi facuta la retailer. Efectul ar putea fi contrar, avertizeaza analistii economici: marile magazine s-ar putea orienta masiv spre importuri, iar produsele romanesti ar putea disparea de pe raft.

Adaos plafonat la alimentele romanesti

Dupa lungi discutii si tensiuni in cadrul Coaliției, s-a ajuns la o decizie importanta: adaosul comercial la alimentele romanesti va fi plafonat la 20%. Aceasta masura va afecta direct comerciantii locali, care se tem ca vor fi nevoiti sa isi inchida afacerile din cauza nesigurantei financiare generate de aceasta schimbare.

Proprietari de mici magazine care vand produse romanesti sustin ca un adaos de doar 20% nu le-ar permite sa isi mentina profitabilitatea si ar putea duce la inchiderea afacerilor. Un exemplu in acest sens este băcănia lui Ștefania Grama, unde adaosul practicat este intre 30% si 50%. O eventuala plafonare la 20% ar pune in pericol existenta acestei afaceri locale.

Tensiuni in Coaliție si reactii din piata

Subiectul plafonarii adaosului comercial la alimentele romanesti a starnit tensiuni in cadrul Coaliției, cu declaratii contradictorii si negocieri aprinse. In timp ce unii politicieni sustin ca o astfel de masura ar afecta echilibrul pietei libere, altii vad aceasta schimbare ca fiind necesara pentru a proteja producatorii autohtoni.

Producatorii de alimente romanesti si comerciantii mici se plang de adaosurile exagerate practicate de marile retaileri, care pun in pericol competitivitatea produselor autohtone. Decizia de a plafona adaosul la 20% vine cu riscul ca marile magazine sa prefere importurile in detrimentul produselor romanesti, ceea ce ar putea duce la o pierdere semnificativa pentru producatorii locali.

In urmatoarele saptamani, guvernantii promit ca va fi elaborata o noua ordonanta referitoare la plafonarea adaosului comercial la alimentele romanesti, insa negocierile cu retaileri si autoritatile vor fi esentiale pentru a gasi un echilibru intre protejarea producatorilor locali si mentinerea competitivitatii pe piata. Batalia pentru viitorul alimentelor romanesti abia incepe.