Inima artificială inventată la Iași se pregătește să revoluționeze domeniul medical prin intermediul unei aplicații pentru telefonul mobil. Prototipul, care promite să reziste o sută de ani în corpul uman, va fi prezentat la o competiție mondială, după ce a fost îmbunătățit de către tinerii cercetători.
Cea mai avansată inimă artificială din lume
Opt studenți de la Universitatea de Medicină din Iași, sub îndrumarea unui profesor dedicat, au creat anul trecut cea mai avansată inimă artificială din lume. Acest nou dispozitiv medical a fost apreciat la un eveniment de specialitate desfășurat în Texas, iar acum, după o serie de îmbunătățiri, este gata să fie prezentat la un concurs internațional în Japonia. Mai mult decât atât, inima artificială vine la pachet cu o aplicație pentru telefonul mobil, care facilitează monitorizarea stării de sănătate a pacientului.
Aplicație pentru monitorizarea inimii artificiale
Echipa de cercetători din Iași a dezvoltat o aplicație simplă și intuitivă pentru telefonul mobil, care permite pacienților să monitorizeze diverse parametri ai inimii artificiale. De la nivelul bateriei și volumul de sânge pompat, până la alte informații vitale, aplicația oferă pacienților posibilitatea de a fi mereu la curent cu starea dispozitivului medical. În plus, inima artificială a fost testată cu succes în condiții de laborator, demonstrându-și eficiența prin pomparea apei. Urmează ca aceasta să fie supusă unor teste mai complexe, inclusiv pe un lichid simulat și, ulterior, pe sânge.
Echipa de cercetători se află pe drumul cel bun în ceea ce privește testarea inimii artificiale pe animale, iar obiectivul final este acela de a salva vieți umane care se află într-o situație critică din cauza insuficienței cardiace. Cu ajutorul investițiilor și granturilor accesate, tinerii inovatori din Iași speră ca inima artificială să devină în curând o soluție viabilă pentru pacienții aflați în nevoie de transplant cardiac.