Autoritățile de reglementare austriece au amendat Raiffeisen Bank International (RBI) cu o amendă record pentru lacunele în controalele sale de spălare a banilor. Cu o sumă de puțin peste 2 milioane de euro, această pedeapsă reprezintă cea mai mare amendă acordată vreodată de autoritățile de reglementare din Austria și a fost aplicată după ce s-au descoperit deficiențe în controalele RBI privind spălarea banilor și finanțarea terorii la două bănci cu care avea relații de afaceri.

Raiffeisen sub presiune

Pentru Raiffeisen, această amendă nu face altceva decât să păteze și mai mult imaginea băncii, care se confruntă deja cu diverse probleme. Cu relații de afaceri în țări precum Cuba și Bahrain, Raiffeisen a fost sub presiune pentru a continua să facă afaceri în Rusia, în condițiile în care alte bănci occidentale au rupt relațiile cu această țară.

Reacția băncii

RBI a declarat că va contesta amenda în justiție și a respins acuzațiile care i-au fost aduse. Un purtător de cuvânt al băncii a subliniat că au controale adecvate împotriva spălării banilor, iar acuzațiile sunt nefondate. În același timp, autoritățile din Statele Unite continuă să analizeze legăturile Raiffeisen cu Rusia, cu potențialul de a prejudicia și mai mult afacerile băncii.

În contextul în care multe guverne și corporații occidentale au redus drastic legăturile cu Moscova, Austria rămâne încă legată de Rusia prin conducte critice de gaze, iar Viena este un centru important pentru numerar din partea Rusiei și a fostelor țări vecine sovietice.

În luna precedentă, Raiffeisen a fost avertizată de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi limitat din cauza tranzacțiilor sale cu Rusia. Avertismentul reprezintă cea mai puternică atenționare până în prezent pentru cea mai mare bancă occidentală din Rusia și vine în urma unor luni de presiuni din partea autorităților de reglementare americane.

Raiffeisen și-a asumat angajamentul de a-și desființa afacerea din Rusia, dar, cu toate acestea, tergiversează acest proces. Banca italiană UniCredit se află și ea în situația de a avea afaceri în Rusia, ceea ce complică și mai mult peisajul.