Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat măsuri compensatorii pentru fermierii români afectați de secetă. Despre ce este vorba mai exact?

MADR monitorizează suprafețele agricole afectate de secetă

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) urmărește îndeaproape situația terenurilor agricole afectate de secetă, având în vedere impactul negativ major asupra culturilor din România, a declarat ministrul Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a anunțat primele estimări privind suprafața afectată și măsurile de compensare pentru fermieri, menționând despăgubiri între 200 și 250 euro pe hectar.

Florin Barbu, a declarat că aproximativ 100.000 de hectare de culturi de toamnă au fost deja afectate de secetă. În cazul culturilor de primăvară, situația este în continuă monitorizare, autoritățile fiind în contact permanent cu Direcțiile agricole și primăriile pentru a evalua daunele.

Până în prezent, estimările indică o suprafață totală de două milioane de hectare afectate, incluzând culturi de porumb și floarea-soarelui.

Măsuri de sprijin pentru fermieri

Pentru a sprijini fermierii afectați de secetă, Ministerul Agriculturii, împreună cu Ministerul de Finanțe, caută soluții financiare pentru a asigura despăgubirile necesare.

Florin Barbu a subliniat importanța sprijinului financiar pentru a preveni insolvența și falimentul fermierilor, subliniind că este crucial să se protejeze capitalul românesc și sustenabilitatea sectorului agricol.

„Noi avem obligativitatea, în primul rând, trebuie să luăm măsuri radicale, începând de ieri cum ar veni, pentru fermierii, pentru că este al treilea an de secetă în România. (…) Obligatoriu trebuie să plătim calamități către fermieri.

Eu cu ministrul de finanțe avem datoria să identificăm aceste sume pentru că, așa cum spuneam, putem avea aproape două milioane de hectare atât culturi de toamnă, cât și culturi de primăvară afectate, iar fermierii români trebuie să fie ajutați în această perioadă, iar datoria mea ca ministru și a ministrului de finanțe, e să găsim sumele necesare să plătim”, a mai arătat Florin Barbu.

Cuantumul despăgubirilor propuse

Ministrul Florin Barbu a estimat că despăgubirile pentru suprafețele calamitate ar putea fi cuprinse între 200 și 250 euro pe hectar. Această măsură este considerată esențială pentru a ajuta fermierii să facă față pierderilor și să continue activitatea agricolă în condiții dificile.

Efortul financiar este semnificativ, dar necesar pentru a proteja economia rurală și fermierii care nu beneficiază de sisteme de irigații adecvate.

„Cred că un cuantum la suprafața totală calamitată pe medie ar fi undeva între 200 și 250 euro pe hectar, ca să fim realiști să putem ajuta fermierii români. Este un efort financiar dar trebuie să ne protejăm fermierii. Trebuie să protejăm în primul rând capitalul românesc.

Trebuie să protejăm fermierii pentru că foarte mulți fermieri sunt în zonele în care nu sunt sisteme de irigații și al treilea an consecutiv de secetă duce ca orice societate să meargă pe pierderi și bineînțeles, urmează pasul următor de insolvență și faliment. Eu nu-mi doresc ca ministru al Agriculturii, cât este mandatul meu, să văd firme care intră în insolvență”, a mai arătat Florin Barbu.