In urmatorul deceniu, Romania se confrunta cu o lipsa acuta de specialisti in domeniul ingineriei, avand nevoie de aproximativ 500.000 de experti pentru a acoperi cerintele pietei muncii. Salariile incep de la 900 de euro pentru absolventii de facultati cu profil tehnic, dar cresc rapid odata ce acestia isi dobandesc experienta. Cu toate acestea, universitatile de profil din tara au pastrat un triaj serios pentru a selecta candidatii ce vor deveni viitorii ingineri.
In cautarea viitorilor ingineri
Rectorii universitatilor politehnice din Romania sustin ca, desi absolventii acopera doar o parte din cerintele pietei, tara are nevoie de jumatate de milion de ingineri in urmatorul deceniu. In ciuda acestei situatii, facultatile din marile orase au pastrat un proces riguros de selectie a candidatilor. La Timisoara, de exemplu, peste 8.000 de participanti s-au inscris la un test scris pentru a obtine un loc la Facultatea de Automatica si Calculatoare.
Unul dintre candidati a povestit: „Am dat un examen din 12 intrebari, probleme de matematica. Chiar imi place sa stau sa umblu la calculator, mai ales cand e vorba de programare si de inginerie in sine.”
Absolventii de politehnica, cautati in diverse domenii
Profesorii atrag atentia asupra faptului ca tot mai multe industrii sunt interesate de absolventii de politehnica. Pe langa domeniul IT, transport si comunicatii, sistemul de sanatate devine tot mai atractiv pentru acestia. Spitalele publice si clinicile private au nevoie de specialisti care sa poata lucra pentru securizarea informatiilor.
Un parinte a mentionat: „Si-a dorit tare. Are verisori mai mari care au urmat aceasta facultate si asta i-a placut ei. A terminat si sefa de promotie.”
Aproape 60% dintre viitorii studenti la politehnica intentioneaza sa profeseze in domeniul in care isi iau licenta. De asemenea, jumatate dintre bobocii din anul I au ingineri in familie, ceea ce ii inspira sa urmeze aceasta cale.
Politehnica Bucuresti, hub-ul viitorilor ingineri
Cu un campus urias si o traditie bine stabilita, Politehnica Bucuresti ramane una dintre cele mai cautate universitati din tara. Cu peste 40.000 de elevi care urmeaza sa inceapa cursurile din toamna, institutia si-a mentinut standardele ridicate de admitere. Prof. dr. ing. Horia Necula, prorectorul Politehnicii Bucuresti, a mentionat ca exista un interes crescut pentru domenii precum calculatoarele, tehnologia informatiei, domeniul energetic si ingineria medicala.
Politehnica Bucuresti a dezvoltat o agentie proprie de plasare a fortei de munca, oferind studentilor si masteranzilor posibilitatea de a aplica pentru cele 20.000 de locuri de munca si stagii de practica platite oferite de companiile partenere. Astfel, viitorii ingineri au sansa sa isi inceapa carierele intr-un mediu profesionist si stimulativ.