Una dintre întrebările frecvente în domeniul nutriției este legată de băuturile carbogazoase și impactul acestora asupra sănătății. În mod special, se pune întrebarea dacă gazul din apă minerală și din băuturile carbogazoase, precum cola, reprezintă un risc pentru sănătate. Iată răspunsul specialiștilor!
Gazul din băuturile carbogazoase nu este principalul factor de risc
Potrivit doctorului Adrian Copcea, răspunsul la această întrebare poate fi surprinzător pentru mulți: gazul în sine nu este factorul problematic. Problema principală vine din conținutul de zahăr al băuturilor carbogazoase. Gazul din băuturile carbogazoase este dioxid de carbon (CO2). Când CO2 se dizolvă în apă, se formează acid carbonic (H2CO3), care contribuie la aciditatea ușoară a băuturii. Această aciditate este extrem de slabă și, de obicei, nu afectează în mod semnificativ sănătatea noastră.
Impactul băuturilor carbogazoase asupra sănătății
În primul rând, acestea afectează smalțul dentar. Studiile sugerează că riscul de carii dentare este legat mai mult de zahărul din băuturi decât de aciditatea acestora. Apa minerală carbogazoasă, fără zahăr, nu prezintă un risc semnificativ pentru smalțul dentar, comparativ cu sucurile acidulate care conțin zahăr. De asemenea, persoanele cu afecțiuni gastrice, precum gastrită sau ulcere, se pot întreba dacă apa minerală le poate agrava simptomele. De obicei, apă minerală nu provoacă probleme legate de aciditatea stomacului; mai degrabă, efectele neplăcute pot proveni din gazul care poate cauza balonare sau eructații.
Ce alegem, apa plată sau apa minerală?
În general, diferențele între apa minerală și apa plată sunt minime în ceea ce privește sănătatea, cu excepția gustului și preferințelor personale. Dacă singura diferență este gazul, nu trebuie să vă faceți griji: ambele sunt opțiuni sănătoase. Gazul din apa minerală nu are un impact semnificativ asupra sănătății comparativ cu efectele adverse ale zahărului din băuturile carbogazoase îndulcite. Indiferent de alegerea făcută, ambele tipuri de apă sunt opțiuni sănătoase, iar alegerea între ele ar trebui să fie ghidată mai mult de gust și confort personal decât de considerații legate de sănătate.