Proiectul de lege privind introducerea salariului minim european în România este săptămâna aceasta pe agenda Senatului, iar cu această ocazie se va regândi și formula de calcul a veniturilor angajaților. Premierul Marcel Ciolacu a venit cu explicații pentru români și a declarat că „Reușește operația, dar pacientul este mort”.
Salariul minim european 2024. Creștere și regândire
După majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie, sistemul salarial garantat va fi regândit pentru a se respecta directivele europene. Potrivit proiectului de lege, salariul minim brut va fi echivalentul a 50 – 52% din salariul mediu brut, procente care sunt înregistrate și acum. De asemenea, un angajat poate fi plătit cu salariul minim timp de cel mult 24 de luni. În România există aproximativ 760.000 de persoane plătite cu salariul minim.
În ciuda creșterii medii a salariului mediu brut în ultimii 11 ani, salariile minime rămân printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, situându-se doar peste Letonia și Ungaria în acest sector. Cu toate acestea, valoarea lefurilor minime a crescut cu 13,7%, iar țara noastră a urcat două poziții în clasamentul salariilor minime brute din UE.
Măsuri legislative pentru stabilirea salariului minim european
Proiectul de lege stabilește un nou mecanism prin care salariul minim va fi actualizat anual, astfel încât să reprezinte cel puţin jumătate din salariul mediu. Comisia pentru muncă din Camera Deputaților are pe agendă mai multe proiecte legislative cu măsuri pentru persoanele cu dizabilități, pentru facilitarea accesului acestora la transportul public sau în secțiile de votare. Totodată, sunt prevăzute sancțiuni mai dure pentru cei care nu acordă salariul minim garantat, amenda putând ajunge până la 200.000 de lei.
În final, proiectul de lege privind introducerea salariului minim european în România aduce modificări esențiale în ceea ce privește definirea salariului de bază, actualizarea salariului minim brut anual și stabilirea unui plafon de timp pentru plata salariului minim. Toate aceste măsuri sunt menite să reglementeze și să îmbunătățească situația angajaților în ceea ce privește salariile minime garantate.