Se face, de fapt, trecerea la ora de iarnă în 2024? Care este ziua în care românii vor da ceasurile înapoi cu o oră. Când are loc schimbarea orei și ce decizii s-au luat la nivelul Uniunii Europene în acest sens?

Cum afectează trecerea la ora de iarnă organismul

Trecerea la ora de iarnă are un impact semnificativ asupra sănătății și productivității oamenilor. Studiile efectuate arată că această schimbare nu este benefică pentru persoanele bolnave sau cele aflate sub tratament. De asemenea, schimbarea orei poate avea efecte negative asupra rutinei zilnice a oamenilor, fiind necesară o adaptare treptată la noul program.

Psihiatrul bulgar, dr. Veselin Gherev, recomandă pacienților să își modifice programul de administrare a medicamentelor încă dinaintea schimbării orei, pentru a evita perturbările în tratament. Astfel, trecerea treptată la noul regim poate ajuta persoanele să se adapteze mai ușor la ora de iarnă.

Se renunță la schimbarea orei? Ce s-a decis la nivel UE

La nivelul Uniunii Europene s-a discutat posibilitatea renunțării la schimbarea orei. Chiar dacă Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la acest sistem, liderii statelor membre UE nu au ajuns încă la un consens privind ora care ar trebui respectată în mod constant.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat că, deși există o majoritate în Parlamentul European pentru renunțarea la schimbarea orei, guvernele statelor membre nu au ajuns la un acord în această privință. Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei, însă decizia finală depinde de consensul statelor membre UE.

Când se face trecerea la ora de iarnă în 2024

În România, trecerea la ora de iarnă în 2024 va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Astfel, românii vor da ceasurile înapoi cu o oră, iar ora 04:00 va deveni ora 03:00. Această schimbare se realizează după o perioadă în care a fost folosită ora de vară, iar trecerea la ora de iarnă este considerată benefică pentru odihna și sănătatea oamenilor.

Telefoanele și dispozitivele conectate la internet vor trece automat la ora de iarnă, iar românii vor avea o zi mai lungă pentru a se odihni și relaxa. Trecerea la ora de iarnă este un subiect dezbătut la nivel european, iar decizia finală privind renunțarea la schimbarea orei depinde de consensul statelor membre UE.