Increderea investitorilor din Romania este la un nivel extrem de scazut, cifra atinsa doar in primul an de pandemie, potrivit unui sondaj realizat la final de noiembrie. Analistii financiari avertizeaza ca incertitudinile politice contribuie la aceasta stare de fapt.
Incertitudini politice si deprecierea leului
Din cauza incertitudinilor politice, investitorii din Romania isi pierd increderea, iar deprecierea leului este un factor care ar putea duce la cresterea ratelor si a facturilor.
Potrivit estimarilor, inflatia ar putea ramane la un nivel ridicat, situandu-se printre cele mai mari din Uniunea Europeana.
Cotația oficială a leului, sub pragul de 5 lei pentru un euro, se mentine in continuare. Cu toate acestea, la casele de schimb valutar, se poate observa o crestere a valorii euro, platile depasind deja acest prag inca din toamna.
Acelasi lucru se intampla si cu facturile la utilitati sau telefonie.
Interventia Bancii Nationale a Romaniei, care a cumparat valuta, a contribuit la mentinerea nivelului leului. Cu toate acestea, analistii financiari avertizeaza ca leul s-ar putea deprecia in urmatoarele 12 luni, valorile medii estimate fiind de 5 lei si opt bani pentru un euro.
Inflatie ridicata si deficit bugetar
Inflația inca ridica, de peste 5%, cea mai mare din Uniunea Europeana, alaturi de un deficit bugetar urias, pun mari probleme pentru economia Romaniei in 2025. Situatia politica tulbure ingrijoreaza investitorii, iar incertitudinile ridicate duc la scaderea increderii acestora.
Intr-un sondaj recent realizat, asociația analiștilor financiari a constatat ca investitorii se confrunta cu un nivel de incredere similar cu cel din iulie 2020, cand pandemia de coronavirus afecta economia globala.
Expertii avertizeaza ca este necesara o solutie rapida pentru situatia economica actuala, altfel costurile se vor acumula.
Deficit bugetar in crestere
Daca la inceputul anului, Guvernul estimase un deficit bugetar de 5% din Produsul Intern Brut, ceea ce ar fi insemnat aproximativ 86 miliarde de lei, noile calcule arata o realitate diferita.
Conform ultimelor estimari de la Finante, deficitul ar putea ajunge la 8,6%, adica aproape 152 de miliarde de lei. Aceasta schimbare ar putea influenta si mai mult increderea investitorilor, accentuand incertitudinile din economia romaneasca.
Astfel, in conditiile unei inflatii ridicate, a unui deficit bugetar in crestere si a incertitudinilor politice, situatia economica din Romania ramane fragila, iar increderea investitorilor este la un nivel minim.
Daca leul se depreciaza, ratele si facturile ar putea suferi o crestere semnificativa, iar perspectivele pentru anul viitor raman incerte.