Asta mai lipsea! Donald Trump a spus clar cu ce rămâne Rusia și Ucraina. Decizia care dă fiori Europei

Trimisul președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, s-a întâlnit vineri, la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta planul Statelor Unite de a pune capăt războiului din Ucraina. În ciuda diferențelor de poziție dintre cele două tabere, Trump a spus că sunt „foarte aproape de un acord” , conform agenției Reuters.
Discuții la Moscova pentru o eventuală înțelegere
După întâlnirea lui Witkoff, Trump a postat pe rețelele sociale că ziua a fost una productivă și a cerut organizarea rapidă a unei întâlniri la nivel înalt între Kiev și Moscova pentru semnarea unui acord de pace.
„Majoritatea punctelor importante au fost convenite”
, a transmis Trump, imediat după aterizarea sa la Roma, unde a participat la funeraliile Papei Francisc. Mesajul său s-a încheiat cu apelul: „Opriți vărsarea de sânge, ACUM.”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urma și el să fie prezent la funeraliile din Roma, dar vineri a spus că nu era sigur dacă va putea ajunge. De la izbucnirea conflictului în februarie 2022, Rusia și Ucraina nu au mai avut discuții directe.
La întâlnirea de la Moscova, consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, prezent la discuții, a calificat întrevederea drept „constructivă și foarte utilă”
. Ușakov a declarat:
„Această conversație a permis Rusiei și Statelor Unite să-și apropie și mai mult pozițiile, nu numai cu privire la Ucraina, ci și cu privire la o serie de alte probleme internaționale.”
Potrivit lui, discuțiile s-au concentrat în special pe reluarea negocierilor directe între Rusia și Ucraina.
Steve Witkoff nu a oferit declarații după întrevedere. Miliardarul, devenit principalul interlocutor al Washingtonului cu Kremlinul, are rolul de a împinge lucrurile spre o încheiere a războiului. Călătoria sa la Moscova vine după o săptămână în care oficialii ucraineni și europeni au respins anumite propuneri americane de soluționare a conflictului, considerat cel mai sângeros din Europa după al Doilea Război Mondial.
Întâlnirea a avut loc la scurt timp după ce o mașină-capcană a ucis un ofițer militar rus de rang înalt în apropiere de Moscova, Kremlinul acuzând Kievul de acest atac.
Trump a reacționat joi la un alt incident grav: un atac cu rachete și drone rusești asupra Kievului, soldat cu cel puțin 12 morți. Într-un mesaj adresat lui Putin pe rețelele sociale, Trump a scris:
„Vladimir, OPREȘTE-TE!”.
Trump a avertizat că, dacă nu apar progrese reale în negocieri, SUA își vor retrage sprijinul și eforturile de mediere.
Witkoff a intrat în echipa lui Trump în ianuarie, fără să aibă experiență diplomatică anterioară. Mulți critici l-au descris drept nepregătit pentru o negociere directă cu Putin, aflat la conducerea Rusiei de peste 25 de ani. Imaginile video surprinse la începutul întâlnirii de vineri îl arătau pe Witkoff, însoțit doar de un traducător, față în față cu Vladimir Putin, consilierul Iuri Ușakov și trimisul rus pentru investiții, Kirill Dmitriev, care era și el însoțit de un interpret.
Au existat acuzații că Witkoff ar repeta uneori narativul Kremlinului. Într-un interviu acordat jurnalistului Tucker Carlson luna trecută, Witkoff a spus:
„nu există niciun motiv pentru care Rusia ar dori să anexeze Ucraina sau să îi ia mai mult teritoriu”,
adăugând că este „absurd”
să se creadă că Putin ar vrea să trimită armata să mărșăluiască prin Europa.
Ucraina și mulți dintre aliații săi europeni susțin contrariul. De partea cealaltă, Putin neagă orice intenție de extindere asupra teritoriilor NATO, iar Moscova a respins în mod repetat aceste acuzații, considerându-le dovezi de „ostilitate europeană” și „rusofobie”.
Conform unor texte analizate de Reuters, propunerea de pace adusă de Witkoff cere ca SUA să recunoască oficial controlul Rusiei asupra Crimeei, peninsula ucraineană anexată în 2014, și să accepte de facto controlul Moscovei asupra unor părți din sudul și estul Ucrainei aflate acum sub ocupație rusă.
În schimb, un document elaborat de europeni și ucraineni prevede amânarea discuțiilor detaliate despre teritorii până după semnarea unui armistițiu și nu face nicio referire la recunoașterea vreunui teritoriu controlat de Rusia.
Există și alte puncte de divergență: ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, modul în care ar urma să fie garantată securitatea Ucrainei, dar și dimensiunea armatei ucrainene după încheierea conflictului.
Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta că recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei ar încălca Constituția Ucrainei.
Într-un interviu publicat vineri de revista Time, Trump a afirmat fără ocolişuri:
„Crimeea va rămâne la Rusia. Zelenski înțelege acest lucru, și toată lumea înțelege că este a lor de mult timp.”
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨