Fără liber de Ziua Copilului, Sfântul Andrei, Bobotează sau în Vinerea Mare. Guvernul ar putea elimina șase zile libere legale

Data actualizării: 30 aprilie 2025

Fără liber de Ziua Copilului, Bobotează, Sfântul Andrei sau în Vinerea Mare – acestea sunt doar câteva dintre zilele pe care românii le-ar putea pierde ca zile legale nelucrătoare, dacă un nou proiect de lege aflat în dezbatere este adoptat.

Guvernul propune eliminarea a șase sărbători din calendarul zilelor libere, în schimbul introducerii unei singure noi zile nelucrătoare, ceea ce ar reduce numărul total de zile libere de la 17 la 12.

Zi nouă în schimbul a șase eliminate: 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

În centrul acestui proiect se află propunerea ca data de 4 februarie să devină zi liberă, în contextul marcării Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului. Potrivit inițiatorilor, această schimbare ar avea scopul de a atrage atenția asupra gravității bolii, dar și de a stimula organizarea de campanii de educare, acțiuni de solidaritate și facilitarea accesului la servicii de prevenție și diagnostic.


„Ziua de 4 februarie, recunoscută la nivel internațional ca World Cancer Day, este dedicată conștientizării, solidarității și mobilizării împotriva cancerului.(…) Instituirea acestei zile nelucrătoare oferă cadrul necesar pentru campanii de informare, acțiuni educaționale și facilitarea accesului la screening”

Conform proiectului, această zi ar urma să compenseze eliminarea a șase alte sărbători legale. România ar deveni astfel una dintre puținele țări din Europa care introduc 4 februarie ca zi oficială liberă.

Citește și:

Printre argumentele autorilor se numără creșterea alarmantă a cazurilor de cancer în România și nevoia unei implicări mai active a autorităților în acțiuni de prevenție și informare a populației. Noua zi liberă ar fi, astfel, un semnal de implicare socială, dar și un sprijin simbolic pentru cei care se confruntă cu boala.

Pe lângă introducerea zilei de 4 februarie ca zi liberă, proiectul de lege prevede eliminarea următoarelor șase sărbători legale din Codul Muncii:

  • 6 ianuarie – Boboteaza
  • 7 ianuarie – Sfântul Ion
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
  • Vinerea Mare – ultima vineri înainte de Paște
  • 1 iunie – Ziua Copilului
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei

În acest moment, Codul Muncii cuprinde 17 zile libere legale. Dacă proiectul este aprobat, acestea ar fi reduse la 12, ceea ce a generat neliniște în rândul angajaților și al sindicatelor, mai ales că multe dintre zilele propuse spre eliminare au o profundă semnificație religioasă și națională.

Inițiatorii proiectului argumentează că măsura urmărește „o distribuție mai echilibrată a zilelor libere pe parcursul anului”, fără a oferi detalii suplimentare despre criteriile de selecție a sărbătorilor eliminate sau despre modul în care noua zi de 4 februarie ar echilibra acest calendar.

Propunerea se află în prezent în faza de dezbatere, iar în cazul în care va trece de toate etapele legislative, Codul Muncii va fi modificat în mod semnificativ. Reacțiile publice nu au întârziat să apară, mai ales în contextul în care Vinerea Mare și Ziua Copilului sunt considerate de mulți români drept repere importante, fie pe linie religioasă, fie în plan familial.

Conform sursei citate, autorii inițiativei pun accentul pe ideea că statul trebuie să se implice mai mult în prevenirea și combaterea bolilor grave, iar acordarea unei zile libere pentru o cauză precum lupta împotriva cancerului ar putea fi un pas în această direcție. Cu toate acestea, schimbul propus – o singură zi nouă în locul a șase existente – continuă să genereze dezbateri aprinse în spațiul public.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨