A fost cutremur puternic în România

Data actualizării: 12 mai 2025

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter a avut loc duminică seara, 11 mai 2025, în zona seismică Vrancea, potrivit anunțului transmis de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Seismul s-a produs la ora 21:34:57, ora locală a României, fără să fie raportate victime sau pagube materiale.

Cutremur de 4,4 grade, simțit în mai multe județe din țară

Conform datelor oferite de Institutul Național pentru Fizica Pământului, epicentrul a fost localizat la o adâncime de 125 de kilometri. Inițial, magnitudinea a fost estimată la 4,6, iar adâncimea la 140 de kilometri, dar măsurătorile ulterioare au dus la revizuirea acestor date.

Seismul a fost resimțit în mai multe orașe apropiate:


„50km V de Focșani, 59km N de Buzău, 64km E de Sfântu-Gheorghe, 73km E de Brașov, 87km NE de Ploiești”

 

Citește și:

Echipaje operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov și ISU Vrancea s-au mobilizat pentru verificări de teren, în urma cutremurului.

IGSU a transmis că

„până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative ale ISU București-Ilfov și ISU Vrancea execută recunoașteri în teren”.

 

IGSU a explicat de asemenea că sistemul RO-ALERT nu emite mesaje preventive înainte de producerea cutremurelor, din cauza limitărilor tehnologice.

 

„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”

, se precizează în comunicarea oficială.

Reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului au transmis detalii precise despre momentul producerii seismului:

 

„În ziua de 11 mai 2025 la ora 21:34:57 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.4, la adâncimea de 125.0 km”.

 

Informația a fost preluată de la sursele oficiale imediat după producerea evenimentului, fiind comunicată publicului larg prin intermediul canalelor oficiale.

Echipajele ISU au fost mobilizate rapid pentru a verifica eventualele efecte ale seismului. În lipsa unor apeluri la 112 sau a unor semnalări din teren, acțiunile s-au concentrat pe monitorizare și prevenție.

Într-un mesaj al IGSU se menționează clar:

„Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime”.

 

În legătură cu sistemul de avertizare RO-ALERT, autoritățile au făcut o precizare importantă privind funcționarea acestuia în contextul cutremurelor.

 

„Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora”

, au transmis oficialii.

Cu alte cuvinte, nu există posibilitatea emiterii unui mesaj de avertizare înainte ca seismul să aibă loc, din cauza modului în care funcționează tehnologia actuală.

Totuși, în eventualitatea unui cutremur sever, sistemul poate fi activat post-eveniment pentru a informa populația cu privire la măsuri de protecție.

 

„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”

, mai precizează IGSU în comunicatul transmis după seism.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨