Donald Tusk este nervos pe George Simion și face niște acuzații grave. Ce îi reproșează premierul Poloniei

Data actualizării: 14 mai 2025

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a reacționat dur marți seară, după ce liderul AUR, George Simion, a fost prezent la un miting electoral în Polonia, organizat în sprijinul candidatului prezidențial Karol Nawrocki, susținut de Partidul Lege și Justiție (PiS). Vizita lui Simion a avut loc cu doar cinci zile înainte de alegerile prezidențiale din Polonia și România.

Donald Tusk îl acuză pe Simion că sprijină o agendă pro-rusă

„Rusia se distrează de minune. Nawrocki și omologul său român pro-rus, George Simion, pe o scenă cu cinci zile înainte de alegerile prezidențiale din Polonia și România. Totul este clar”, a transmis Donald Tusk printr-o postare pe platforma X.

Replica lui Simion a venit rapid. Liderul AUR a publicat o fotografie veche, în care apar el și Donald Tusk în aceeași imagine cu Vladimir Putin, sugerând o legătură între actualul premier polonez și liderul de la Kremlin. Deși fotografia nu este însoțită de o dată exactă, ea face parte dintr-un contraatac verbal.

„În această fotografie, este omul lui Putin în Polonia. Toată Europa știe asta. Nimeni nu mai crede minciunile și ipocrizia ta, Donald”, a scris George Simion, tot pe X.

Potrivit datelor din arhiva electronică a Kremlinului, în anul 2008, Donald Tusk, aflat atunci la primul său mandat de prim-ministru, a avut o întâlnire oficială la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin. În presa internațională, acea vizită a fost considerată o întâlnire bilaterală formală între cele două state.


PiS, partidul conservator naționalist care l-a susținut pe Nawrocki, a pierdut conducerea guvernului în anul 2023. În acel an, alegerile din Polonia au înregistrat o participare record de 74%, iar după scrutin, Donald Tusk a format un nou guvern. Cu toate acestea, reformele propuse de noua coaliție au fost frecvent blocate de președintele Andrzej Duda, cunoscut aliat al PiS.

Citește și:

Confruntarea verbală dintre Donald Tusk și George Simion s-a desfășurat într-un context politic tensionat, atât în Polonia, cât și în România, unde urmează alegeri prezidențiale. Apariția celor doi lideri pe fundalul unor teme legate de influența rusă a alimentat schimbul de acuzații, amplificat rapid pe rețelele sociale.

Prezența lui George Simion la mitingul lui Karol Nawrocki a fost privită de premierul polonez ca o manevră cu potențial destabilizator, mai ales că PiS – formațiunea care îl susține pe Nawrocki – are o relație tensionată cu actualul guvern de la Varșovia. Donald Tusk a sugerat că asocierea lui Nawrocki cu Simion indică o apropiere ideologică față de Rusia.

George Simion a încercat să întoarcă acuzațiile, folosindu-se de o imagine de arhivă în care Donald Tusk apare alături de Vladimir Putin, insinuând că legăturile premierului polonez cu Moscova ar fi mai vechi și mai concrete. Fotografia postată de Simion nu are o dată specificată, însă contextul istoric confirmă că în 2008, Tusk, aflat în primul său mandat de premier, s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus într-un cadru oficial.

Donald Tusk a fost prim-ministru al Poloniei între 2007 și 2012, după care a ocupat funcția de președinte al Consiliului European. În prezent, conduce din nou executivul de la Varșovia, într-un climat politic fragmentat, în care reformele inițiate sunt blocate în mod constant de veto-ul președintelui Andrzej Duda, apropiat de PiS.

De cealaltă parte, George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se află în plină campanie, pregătindu-se pentru alegerile prezidențiale din România. Prezența sa în Polonia la un eveniment electoral extern a fost interpretată de Tusk ca o mișcare cu conotații politice regionale.

Schimbul dur de replici dintre cei doi a fost larg distribuit și comentat în mediul online, mai ales în contextul sensibil al relațiilor dintre țările est-europene și Rusia. Totuși, niciunul dintre cei doi politicieni nu a oferit detalii suplimentare sau clarificări în afara postărilor inițiale.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨