Vestea momentului despre tezaurul românesc furat din Olanda!

Anchetatorii olandezi au încercat o metodă neobișnuită pentru a descoperi dacă tezaurul dacic furat în ianuarie mai există sau a fost distrus. S-au dat drept colecționari de obiecte istorice și au pus la bătaie o sumă uriașă de bani: aproape jumătate de milion de euro.
Ținta lor: coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice, furate de la Muzeul Drents. Rezultatul investigației arată că obiectele nu au fost vândute și nici topite, ci ascunse.
Colecționarii falși l-au contactat pe fratele unuia dintre suspecți și i-au oferit 500.000 de euro plus un telefon mobil. I-au transmis clar că fratele său, bănuit că e implicat în furt, trebuie să ia legătura cu ei. Tânărul suspectat a fost recunoscut dintr-o poză făcută într-un magazin de bricolaj, purtând șapcă și ochelari.
Încă 400.000 de euro și tot n-au primit răspunsul dorit
Ulterior, suspectul a luat legătura cu agenții, iar aceștia i-au mai oferit 5.000 de euro doar pentru a afla dacă obiectele de patrimoniu mai există. Răspunsul a fost afirmativ: tezaurul nu a fost topit, însă bărbatul a spus că nu cunoaște locul în care e ascuns. Agenții au urcat miza și i-au propus încă 400.000 de euro pentru întreg tezaurul. Suspectul a spus că e prea puțin și a întrerupt comunicarea. La scurt timp după aceste discuții, a fost reținut de poliția din Olanda.
Procesul celor implicați în jaf a început deja. Doi bărbați au fost aduși în fața instanței din Olanda vineri. Ei sunt acuzați că, în luna ianuarie, au pătruns cu explozibil în Muzeul Drents și au spart vitrinele pentru a sustrage coiful de aur de la Coțofenești și cele trei brățări dacice de la Sarmizegetusa Regia.
Procurorii susțin că au „numeroase dovezi” care îi leagă de jaf. Printre probe se numără haine cu ADN-ul suspecților și cioburi de sticlă, despre care anchetatorii cred că provin de la geamurile sparte din muzeu. Autoritățile spun că „presupun că obiectele nu au fost încă topite și că suspecții încă le dețin”.
Ambii inculpați au ales să nu declare nimic în fața judecătorilor. În încercarea de a recupera tezaurul, poliția olandeză i-a propus unuia dintre ei o reducere cu 50% a pedepsei, cu condiția să dezvăluie unde se află coiful de aur. Nici această ofertă nu a avut succes.
Pentru a încuraja orice informație care ar putea duce la recuperarea pieselor de patrimoniu, autoritățile olandeze au anunțat că oferă o recompensă de 100.000 de euro. Anchetatorii consideră că obiectele nu au fost scoase din circuit și nici nu au fost distruse, dar rămân în posesia suspecților sau a unor persoane din apropierea lor.
Artefactele furate nu aparțineau Olandei, ci fuseseră împrumutate de la Muzeul Național de Istorie a României. Este vorba despre coiful de la Coțofenești și brățările din aur, piese extrem de valoroase, cu semnificație istorică pentru patrimoniul României.
Imediat după ce a fost făcut public furtul, conducerea MNIR a fost criticată pentru decizia de a trimite aceste obiecte în străinătate. Drept urmare, directorul muzeului a fost demis.
Furtul a avut loc în luna ianuarie, când mai mulți indivizi înarmați au intrat cu explozibil în incinta Muzeului Drents din Olanda. Vitrinele au fost sparte, iar piesele de aur au fost sustrase rapid. Ancheta a fost preluată imediat de autoritățile olandeze, care au pornit inclusiv o operațiune sub acoperire pentru a găsi artefactele.
În prezent, nu există dovezi clare despre locul în care se află obiectele dacice. Autoritățile olandeze continuă investigațiile și speră că informațiile obținute de la suspecți, chiar și indirect, vor duce la recuperarea tezaurului. Ancheta rămâne deschisă.
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨