”Olimpicul” Nicușor Dan, mesaj ferm pentru studenții care au protestat după tăierea burselor: ”Toată lumea va plăti. E ca o boală, iei o pastilă, nu-ți place, dar te însănătoșești”

Data actualizării: 3 iulie 2025

Mai mulți studenți din marile orașe universitare ale României au ieșit joi în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de tăierea burselor, în contextul noilor măsuri de austeritate anunțate de Guvern.

În București, Piața Victoriei a fost locul principal al manifestațiilor, dar proteste au avut loc și la Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Tinerii au venit cu pancarte pe care se puteau citi mesaje precum: „Fără burse, fără carte, România merge-n spate!”, „Refuzați să dați subvenții, iar înfometați studenții”, „Nu din burse faceți averi”, „Tăiați din corupție, nu din burse”.


Mesajul președintelui Nicușor Dan de la Bruxelles

Aflat la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, președintele Nicușor Dan a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă despre intenția guvernului de a elimina bursele pentru elevii olimpici, în contextul reducerii cheltuielilor statului. Întrebarea a fost adresată de un jurnalist de la HotNews, care i-a reamintit președintelui că și el a fost olimpic la matematică și că a beneficiat de sprijinul statului român în perioada studiilor.

„Domnule Președinte, ați fost olimpic internațional la matematică și ați ajuns acolo prin munca dumneavoastră, dar în condițiile în care statul român a investit, inclusiv prin faptul că v-a grupat pe toți într-o școală, într-o școală specială, după cum ați povestit în campanie. Acum programul de echilibrare bugetară a început în educație, prin dispariția burselor olimpicilor, așa cum a anunțat ministrul Educației Daniel David. Comparativ cu sănătatea, administrația locală sau justiția, în Educație s-a investit puțin. Dintre toate domeniile, dumneavoastră, considerați că în Educație e nevoie de tăieri de burse?”

În replică, Nicușor Dan a spus:

Citește și:

„Este anormal să numești de merit o bursă pe care o primesc 30% dintre elevi”

El a argumentat că sistemul actual de burse se bazează pe un criteriu de evaluare „absolut neobiectiv”, întrucât „bursa asta depinde de profesorii pe care tu îi ai în școală și este neuniform la nivel național”. A mai precizat că acestea sunt problemele de fond ale sistemului de burse cu care a fost informat și a subliniat că „mai departe, este o decizie a Ministerului și a Guvernului”.

Referindu-se la protestele studenților și la nemulțumirea generală față de tăierile din educație, președintele Nicușor Dan a transmis un mesaj ferm, spunând că aceste măsuri de austeritate sunt greu de acceptat, dar absolut necesare.

„E ca la o boală: iei o pastilă, nu îți place, dar te însănătoșești”

A declarat acesta de la Bruxelles, sugerând că toți românii vor fi nevoiți să suporte o parte din efortul de echilibrare bugetară.

În discursul său, șeful statului a recunoscut că anumite măsuri vor afecta direct oameni obișnuiți, însă a menționat și componenta de echitate socială.

„Sunt două componente: sunt măsuri care vor afecta categorii de populaţie şi evident că oamenii aceia şi familiile lor nu vor fi foarte fericiţi. Pe de altă parte, vor fi măsuri din categoria justiţie socială care vor repara multe nedreptăţi… Eu cred că în momentul în care oamenii vor vedea şi tipul acesta de măsuri luate împotriva unor categorii mici, privilegiate, sentimentul de nemulţumire va fi atenuat, adică toată lumea va plăti pentru cheltuielile disproporţionate pe care statul român le-a făcut în ultimii ani”

Declarațiile lui vin în contextul în care ministrul Educației, Daniel David, a anunțat în urmă cu câteva zile că se analizează posibilitatea reducerii burselor pentru elevii olimpici, măsură care a generat un val de reacții negative în mediul educațional și în rândul societății civile.

Pe lângă protestele din marile centre universitare, subiectul a stârnit și numeroase reacții din partea profesorilor și a organizațiilor de elevi și studenți.

Până în prezent, Guvernul nu a transmis un calendar clar privind aplicarea acestor tăieri, însă discuțiile despre reformele bugetare din educație continuă. Ministerul Educației urmează să comunice public forma finală a măsurilor, iar reacțiile din societate ar putea influența decizia finală. În același timp, reprezentanții studenților cer consultări directe și susțin că vor continua să iasă în stradă dacă bursele vor fi eliminate sau reduse.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨