Legatura dintre apa si infarct: Lucru pe care trebuie sa-l stii din timp

Nevoia de hidratare și riscurile legate de infarct par să fie legate mai strâns decât ne imaginăm, iar obiceiul de a evita consumul de apă seara poate avea urmări neașteptate. Mulți oameni spun că preferă să nu bea apă înainte de culcare ca să nu se trezească în toiul nopții, însă specialiștii avertizează că lipsa lichidelor poate afecta serios sănătatea inimii.
Un pahar de apă înainte de culcare poate preveni infarctul și AVC-ul
Potrivit unui sfat primit de la un cardiolog, consumul de apă într-un anumit moment al zilei crește eficiența acesteia în organism. Planul recomandat include:
- 2 pahare de apă imediat după trezire – ajută la activarea organelor interne
- 1 pahar cu 30 de minute înainte de masă – susține digestia
- 1 pahar înainte de baie – contribuie la scăderea tensiunii arteriale
- 1 pahar înainte de somn – previne infarctul, AVC-ul și cârceii nocturni
„Mușchii de la picioarele tale au nevoie de hidratare când se chircesc și durerea te trezește”
, este mesajul transmis de o persoană care a primit acest sfat de la propriul medic.
Dr. Virend Somers, cardiolog la Clinica Mayo, a condus o echipă care timp de zece ani a analizat cauza infarcturilor nocturne. El este autorul principal al unui raport publicat în 29 iulie 2008 în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie. Din analiza lor a reieșit că majoritatea infarcturilor au loc ziua, între orele 6:00 și 18:00. Cele care se produc noaptea, într-un interval în care inima ar trebui să se odihnească, sunt considerate ieșite din comun.
„De vină este apneea de somn”
, afirmă Dr. Virend Somers.
Un alt punct important atins de specialiști este administrarea aspirinei. Recomandarea este ca, dacă se ia zilnic, aspirina să fie administrată seara.
„Aspirina are un timp de înjumătățire de 24 de ore; de aceea, dacă majoritatea infarcturilor se petrec în orele mici ale dimineții, aspirina ar fi mai puternică în sistemul tău”.
Un alt aspect evidențiat este legat de modul de administrare al aspirinei în situații de urgență. În caz de infarct, specialiștii recomandă păstrarea aspirinei aproape de pat. Nu este vorba despre orice tip de aspirină, ci despre varianta cristal care se dizolvă rapid pe limbă.
„Efectul ei este mai rapid decât al tabletelor”
, se precizează în material.
În ceea ce privește recunoașterea unui infarct, semnele nu sunt întotdeauna clasice. Nu toți pacienții simt durere în piept sau în brațul stâng. Alte simptome pot include:
- dureri în mandibulă
- greață
- transpirații abundente
„Majoritatea oamenilor (în jur de 60%) care au făcut infarct în somn, nu s-au trezit”.
În eventualitatea în care o persoană simte durere în piept care o trezește din somn, este esențial să intervină rapid. Indicațiile sunt clare:
- „Dizolvați imediat 2 aspirine în gură și înghițiți-le cu puțină apă.”
- „Pe urmă: sunați la 112.”
- „Sunați un vecin sau pe un membru al familiei care locuiește în apropiere. Spuneți-i: «infarct!»”
- „Spuneți-i că ați luat 2 aspirine.”
- „Așezați-vă într-un scaun sau fotoliu în fața ușii și așteptați sosirea acestora…”
- „NU STAȚI ÎNTINS!”
Pe lângă toate aceste recomandări, un detaliu practic este legat de valabilitatea aspirinei.
„Aspirina rămâne timp îndelungat în cutia cu medicamente, chiar ani de zile (când se învechește, miroase ca oțetul)”.
Informațiile și sfaturile transmise vizează acțiuni simple care pot avea un impact important în prevenirea sau gestionarea corectă a unui infarct, mai ales în orele de somn.
„Viața este un dar unic”.
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨