Ședința „tăierii” s-a încheiat. Deciziile luate de Guvernul Bolojan

Guvernul a adoptat luni, în ședința de la ora 16:00 condusă de Ilie Bolojan, Ordonanța de Urgență prin care se reduce drastic sporul pentru condiții vătămătoare acordat bugetarilor.
Dacă până acum suma era de 1.500 de lei brut, aceasta va fi limitată la doar 300 de lei brut, potrivit noilor prevederi. Măsura, care intră în vigoare de la 1 iulie 2025 și se va aplica până la 31 decembrie 2026, aduce un impact bugetar estimat la 1,3 miliarde de lei.
Concedii mai scurte și structuri noi în antifraudă
Pe lângă această reducere, concediul suplimentar pentru muncă grea, periculoasă sau vătămătoare va fi redus la un interval de doar 3 până la 5 zile lucrătoare. Guvernul a justificat decizia prin „urmărirea unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum şi pentru corectarea deficitului bugetar excesiv”.
Cu o oră înainte de ședință, Consiliul Economic și Social (CES) a emis un aviz „favorabil, cu observații” asupra ordonanței. Președintele CES, Stelică Fudulea, a precizat:
„A fost ședința CES în care s-a discutat acest punct de vedere, privind proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri public. Documentul a fost avizat prin vot cu puncte de vedere. Așa se numește. În speță, reprezentanții părții patronale au votat pentru avizarea favorabilă, reprezentanții părții sindicale au votat cu avizare nefavorabilă și reprezentanții societății civile au votat favorabil, cu observații. Documentele cu ‘nefavorabil’ și la ‘favorabil cu observații’ sunt în avizul nostru care sunt deja, cred, că pe site-ul CES”
Tot luni a fost adoptat și un al doilea proiect de ordonanță, care abrogă articolul 3 alin. (2) din OUG 74/2013 și articolul XIV din OUG 23/2024. Astfel, direcțiile regionale antifraudă fiscală vor include structuri județene teritoriale, care vor fi operaționalizate din 1 iulie 2025.
Premierul Ilie Bolojan anunțase anterior că aceste măsuri vor fi adoptate, explicând că România se confruntă cu un deficit bugetar grav, cel mai ridicat fiind cel de anul trecut.
Cele cinci mari confederații sindicale au transmis că nu au fost cu adevărat consultate în procesul decizional care a dus la adoptarea acestor măsuri. Sindicatele au cerut o întâlnire de urgență cu premierul Ilie Bolojan. Într-un comunicat comun, aceștia au declarat:
„Nu noi, salariații, nu noi, organizațiile sindicale ne facem vinovați de situația dezastruoasă în care se află bugetul României”
Reprezentanții sindicatelor au avertizat că, în lipsa unui acord, se ia în calcul inclusiv declanșarea unei greve generale.
Nemulțumirile s-au transformat rapid în acțiuni de protest. Sute de angajați din Ministerul Finanțelor, dar și din administrațiile județene ale ANAF, au întrerupt spontan lucrul în cursul zilei de luni. Protestatarii au contestat reducerea sporului pentru condiții vătămătoare, susținând că această tăiere ar însemna pierderi salariale lunare de circa 700 de lei. La proteste s-au alăturat și angajați ai Caselor Județene de Pensii.
Un mesaj identic cu cel din comunicatul oficial a fost transmis și de la fața locului de sindicaliștii care protestau:
„Nu noi, salariaţii, nu noi, organizaţiile sindicale ne facem vinovaţi de situaţia dezastruoasă în care se află bugetul Românei”
Ei au cerut insistent găsirea unui „numitor comun” în privința măsurilor anunțate și au lăsat de înțeles că presiunea străzii va continua dacă revendicările lor nu sunt luate în calcul.
Guvernul nu a transmis până la această oră dacă este dispus să reia discuțiile sau să modifice ordonanța, însă mesajul public al Executivului a rămas ferm:
„Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv”
Potrivit celor adoptate în ședința de luni, toate instituțiile publice vor trebui să se conformeze noilor reglementări începând cu luna iulie, iar toate plățile care depășesc plafonul nou impus vor fi considerate ilegale.
De asemenea, structurile teritoriale antifraudă vor fi parte a unui plan mai larg de reorganizare a ANAF, în paralel cu măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.
Reacțiile continuă să se adune din partea sindicatelor din domenii cheie, iar presiunea publică se intensifică, mai ales în contextul unui climat social deja tensionat din cauza inflației și reducerilor succesive de beneficii în sistemul bugetar.
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨