Ministrul din Guvernul Bolojan care amenință cu plecarea din funcție: ”Premierul are demisia mea pe masă”

Data actualizării: 1 iulie 2025

Un nou val de tensiuni a apărut în Guvernul condus de Ilie Bolojan, după ce ministrul Educației, Daniel David, a transmis public că este pregătit să-și părăsească funcția. Anunțul a fost făcut în contextul în care Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență ce reduce drastic sporurile pentru condiții periculoase sau vătămătoare, de la 1.500 de lei la doar 300 de lei pe lună.

Concret, angajații din sectorul bugetar vor pierde aproximativ 700 de lei lunar, rămânând cu un spor net de doar 170 de lei. Măsura intră în vigoare începând cu 1 iulie 2025 și este valabilă până la 31 decembrie 2026.


Ministrul Educației: „Premierul are demisia mea pe masă”

Într-o declarație făcută luni seară, Daniel David a atras atenția că nu acceptă concedieri sau tăieri salariale în domeniul educației și cercetării. El a subliniat că, indiferent de măsurile adoptate în celelalte domenii, nu va permite ca angajații din sistemul pe care îl conduce să fie afectați.

Citește și:

„Premierul are demisia mea pe masă”, a spus David, care a adăugat:
„Eu am spus foarte clar, iar premierul știe, că are demisia mea pe masă: am spus că pe termen scurt, indiferent ce facem cu măsurile pe care le luăm şi ce gânduri avem, din educaţie şi cercetare nu dăm oameni afară, în alte sisteme vedeţi că se discută disponibilizări”.

David a exclus și posibilitatea unor reduceri de salarii în Educație. Într-o intervenție la postul Antena 3 CNN, el a fost categoric:

„În plus, noi nu tăiem salariile. Nu am vorbit de venituri, repet, vorbim de salarii”.

În același timp, ministrul a fost întrebat despre bursele studenților, care au fost vizibil nemulțumiți după anunțarea tăierilor. El a explicat că fondul destinat burselor a crescut foarte mult în ultimii doi-trei ani, dar că în prezent sistemul nu mai poate fi susținut financiar.

„Nu mai avem bani să ducem acest sistem”, a spus David.

Daniel David a explicat că înțelege supărarea studenților, dar susține că situația bugetară nu mai permite acordarea burselor în forma actuală.

„Îi înțeleg, dar nu mai avem bani”, a declarat el, făcând referire la creșterile succesive ale fondului de burse din ultimii ani.

Potrivit lui, România a ajuns într-o situație unică față de alte țări, unde acest tip de sprijin financiar nu se regăsește în aceleași condiții.

„Nu ai acest sistem niciunde în altă țară și sunt sceptic că ar putea avea efecte pe termen lung și nu sunt bani pentru asta”.

Ministrul a spus că încearcă să găsească o variantă mai echilibrată, care să țină cont și de nevoile reale ale studenților, dar și de constrângerile bugetare. În acest sens, propunerea sa este ca raportarea bursei să nu se mai facă la salariul minim brut pe economie, ci la cel net.

„Studentul nu este de vină și de aceea îi și înțeleg. Aș vrea să obțin pentru studenți o modificare, să nu ne raportăm la salariul minim brut pe economie, ci la cel net”, a mai punctat Daniel David.

Măsurile de austeritate luate de Guvernul Bolojan, care includ reduceri de venituri și planuri de disponibilizări în mai multe domenii, au generat aceste reacții. Deși oficialii guvernamentali susțin că astfel de măsuri sunt necesare pentru a ține în frâu deficitul bugetar, reacțiile din sistemele-cheie, precum Educația, arată că aplicarea acestor decizii nu va fi lipsită de rezistență.

Demersul ministrului Daniel David vine ca o reacție directă la aceste decizii și evidențiază poziția sa fermă în fața unor tăieri care, spune el, nu ar trebui să afecteze Educația. Deocamdată, nu există o reacție oficială a premierului Ilie Bolojan cu privire la eventuala demisie sau la cerințele formulate de Daniel David.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨