Lovitură din partea Ursulei von der Leyen pentru George Simion. Pe asta n-a prevăzut-o nimeni

George Simion și echipa AUR au primit o lovitură neașteptată în Parlamentul European chiar din partea unuia dintre liderii grupului politic din care fac parte.
Nicola Procaccini, europarlamentar italian de la Fratelli d’Italia și copreședinte al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), s-a distanțat public de inițiativa moțiunii de cenzură depusă de Gheorghe Piperea împotriva Ursulei von der Leyen. În plus, a ironizat direct strategia politică a echipei lui Simion. Într-o declarație ce a stârnit rumoare, Procaccini a spus:
„Din păcate, unora le place să piardă, atât acasă, cât şi aici”
Moțiunea lui Piperea, considerată o greșeală de strategie chiar de colegii din ECR
Deși George Simion s-a străduit în ultimele luni, inclusiv în timpul campaniei prezidențiale, să obțină sprijinul public al premierului italian Giorgia Meloni, lideră a Fratelli d’Italia și figură-cheie în familia conservatorilor europeni, acest lucru nu s-a materializat. Simion s-a fotografiat cu Meloni în decembrie 2024, declarând atunci că „se bazează pe premierul italian în lupta pentru alegeri libere în România”, însă după primul tur al alegerilor prezidențiale din mai 2025, când Simion obținuse 41%, Meloni nu a emis niciun mesaj public de susținere. Europarlamentarul Nicola Procaccini a explicat pentru ANSA:
„Giorgia Meloni nu și-a exprimat felicitările față de Simion deoarece nu dorește să intervină în procesul electoral care se va încheia cu turul al doilea. Dar ei fac parte din aceeași familie politică a conservatorilor europeni”
În Parlamentul European, Procaccini a explicat că moțiunea AUR nu va duce la sancționarea Ursulei von der Leyen, ci mai degrabă va întări susținerea față de ea:
„Votul va servi doar pentru a permite Verzilor şi socialiştilor să reafirme «majoritatea Ursulei», în timp ce o «majoritate de centru-dreapta» face progrese”
Acesta a precizat că două treimi dintre deputaţii ECR nu au semnat moțiunea, nu pentru că ar fi de acord cu von der Leyen, ci pentru că „ei consideră că această moţiune este o greşeală”.
„O greşeală strategică” – așa a descris Nicola Procaccini demersul AUR, adăugând că majoritatea ECR preferă alte tactici. Declarația sa a fost citată de Politico, mai ales prin remarca acidă:
„Din păcate, unora le place să piardă, atât acasă, cât şi aici”
Între timp, sondajele realizate de Inscop Research în perioada 20–26 iunie 2025 arată că AUR conduce detașat în opțiunile de vot, în eventualitatea unor alegeri parlamentare.
Procaccini, un apropiat al Giorgiei Meloni, a avut și el probleme în trecut. Deși acum este eurodeputat și copreședinte ECR, a fost cercetat într-un caz legat de construcții ilegale în Terracina, oraș în care fusese primar. În 2022, când nu mai era în funcție, a fost investigat alături de alți 59 de suspecți, iar actualul primar de atunci, Roberta Tintari, a fost arestată și ulterior a demisionat. În 2023, ancheta împotriva lui Procaccini a fost clasată.
„O afacere foarte amară din punct de vedere personal și politic. Mă bucur că GIP și Parchetul din Latina au constatat, aprofundându-și anchetele, că nu am nicio legătură cu nicio ipoteză de infracțiune, fără să fie nevoie nici măcar de un proces. Din păcate, nimeni nu-mi va putea da înapoi oportunitățile pierdute și seninătatea care a fost luată familiei mele și multor prieteni în acele zile”
Pe durata dezbaterilor legate de moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen, Gheorghe Piperea a susținut că demersul său are scopul de a reactiva mecanisme democratice uitate în cadrul Uniunii Europene. Eurodeputatul AUR a declarat presei din România, chiar înainte de plecarea spre Strasbourg:
„Moțiunea de cenzură este un instrument democratic, constituțional. Nu ai cum să califici altfel moțiunea de cenzură, indiferent cum ai da-o, nu este nimic împotriva Uniunii Europene în sine. Dimpotrivă, eu nu fac aici decât să reconsolidez mecanismele democratice care au cam fost uitate în Uniunea Europeană la ora actuală și vreau să pun o stavilă prin această moțiune unei tendințe extrem de deranjante, pe care numai cine nu vrea nu o observă, a Ursulei Von der Leyen și în general a celor din jurul domniei sale, de concentrare a politicii”
Piperea a recunoscut că moțiunea nu are șanse reale să treacă în plenul Parlamentului European, menționând că votul final este programat pentru joi. Totuși, el a afirmat că simpla dezbatere reprezintă deja un câștig:
„Moțiunea a avut deja un succes prin simpla dezbatere de astăzi”
Ulterior, a adăugat:
„Practic nici nu mai contează voturile de joi pentru că, în scurt timp, senzația pe care mi-o dă discursul dnei Von der Leyen și faptul că nu a mai vrut să spună nimic ulterior, este că în curând o vor retrage”
Ursula von der Leyen a intervenit o singură dată în plen, într-un discurs apărat de liderul PPE Manfred Weber. Aceștia au susținut că întreaga moțiune este o manevră politică a extremiștilor de dreapta, cu scopul de a destabiliza Uniunea Europeană. Manfred Weber a avut o reacție dură la adresa partidelor care au susținut moțiunea, afirmând:
„Lui Putin îi va plăcea ceea ce fac prietenii săi aici”
El i-a calificat pe membrii AUR din România și pe cei din Alternativa pentru Germania drept:
„marionete ale lui Putin”
La rândul ei, von der Leyen a tras un semnal de alarmă cu privire la influența forțelor radicale în Europa:
„Vedem amenințarea alarmantă din partea partidelor extremiste care doresc să polarizeze societățile noastre cu dezinformare”
Ea a subliniat că sunt dovezi clare care arată că aceste partide sunt:
„susținute de dușmanii noștri și de stăpânii lor din Rusia sau din alte părți”
Moțiunea de cenzură propusă de eurodeputații din grupuri radicale urmează să fie votată joi prin apel nominal, iar majoritatea analiștilor politici estimează că nu va întruni susținerea necesară de două treimi pentru a fi adoptată. Cu toate acestea, confruntarea din Parlamentul European a arătat o ruptură clară în interiorul grupului conservatorilor europeni, unde AUR se află alături de Fratelli d’Italia, dar nu împărtășește întotdeauna aceleași strategii politice.
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨