Alerta la granita cu Romania

Data actualizării: 16 iulie 2025

Drone și rachete au lovit din nou teritoriul Ucrainei în noaptea de 16 iulie, chiar în apropierea graniței cu România. În județul Tulcea, localnicii au fost martori ai unor scene tensionate, surprinzând pe camere drone care zburau foarte aproape de casele lor, semn că violențele din țara vecină se apropie tot mai mult de teritoriul românesc.

Populația din Tulcea a filmat drone foarte aproape de locuințele lor

Potrivit agenției Reuters, în urma noii serii de atacuri cu drone și rachete, cel puțin două persoane și-au pierdut viața. Loviturile au vizat mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv nord-estul țării și zonele de frontieră din sud, în apropiere de România.

Orașul Harkov a fost unul dintre cele mai afectate, acolo unde în doar 20 de minute s-au înregistrat 17 explozii. Autoritățile locale au declarat:


„Cel puțin 17 explozii s-au produs în doar 20 de minute.”

Aceste atacuri au provocat panică în rândul populației și pagube materiale considerabile.

Citește și:

În același timp, Krivoi Rog, oraș situat în regiunea Dnipropetrovsk, a fost lovit de un nou val de drone kamikaze Shahed. Potrivit autorităților locale:

„Oleksandr Vikul, șeful administrației militare a orașului, a raportat întreruperi masive de energie și valuri multiple de drone. Un băiat în vârstă de 17 ani a fost, de asemenea, rănit.”

Aceste bombardamente au avut loc la doar două zile după ce Donald Trump a transmis un avertisment direct către Vladimir Putin:

„Președintele american Donald Trump a avertizat că președintele rus Vladimir Putin are la dispoziție 50 de zile pentru a încheia un acord de pace sau pentru a se confrunta cu tarife dure din partea Washingtonului.”

Pe fundalul conflictului în desfășurare, autoritățile americane și cele ucrainene pun la punct un fond comun de investiții destinat reconstrucției și apărării:

„Agenția de finanțare a dezvoltării a guvernului SUA a început să caute o companie care să gestioneze un fond de investiții comun SUA-Ucraina, a anunțat Ministerul Economiei din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.”

Demersul face parte dintr-un parteneriat strategic semnat în 30 aprilie, care vizează dezvoltarea resurselor naturale și a infrastructurii de apărare din Ucraina:

„Anunțul face parte dintr-un acord privind mineralele critice semnat de SUA și Ucraina la 30 aprilie, prin care se creează fondul comun de reconstrucție SUA-Ucraina pentru a dezvolta proiecte în domeniul resurselor naturale ale Ucrainei – inclusiv petrol și gaze, litiu, grafit, minerale critice și infrastructura aferentă, iar acum, proiecte de apărare.”

În paralel cu sprijinul financiar internațional, și Europa își ia măsuri de protecție. Finlanda a adoptat o nouă lege care interzice accesul cetățenilor ruși și belaruși la proprietăți imobiliare:

„O nouă lege intrată în vigoare interzice cetățenilor ruși și belaruși să achiziționeze proprietăți în Finlanda”,

transmite The Kyiv Independent. Legea, aprobată în aprilie, permite:

„Ministerului Apărării dreptul de a bloca automat tranzacțiile imobiliare ale cetățenilor proveniți din state considerate „amenințătoare”.”

Rusia și Belarus sunt incluse pe această listă oficială.

La nivel de alianțe militare, fostul președinte american Donald Trump a înaintat o propunere către NATO privind finanțarea de armament pentru Ucraina, în special sisteme Patriot:

„Președintele Trump a lansat propunerea ca aliații NATO să finanțeze achiziția de armament pentru Ucraina.”

El a subliniat că aceste sisteme ar trebui produse în SUA și finanțate de țările europene.

„Kaja Kallas, șefa diplomației europene, a salutat planul președintelui american de a trimite rachete Patriot în Ucraina, însă a subliniat că și SUA ar trebui să contribuie financiar la acest demers, informează Politico.”

Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a afirmat că:

„Europa face un pas în față”,

iar negocierile legate de contribuțiile reciproce sunt în desfășurare.

Între timp, în România, locuitorii din județul Tulcea trăiesc din ce în ce mai aproape de realitatea războiului:

„Acestea au fost resimțite și de locuitorii din Tulcea care au filmat dronele foarte aproape de locuințele lor.”

Deși România nu este parte în conflict, distanța fizică tot mai mică față de atacuri generează temeri printre localnici, care văd pericolul cu ochii lor, din curtea casei.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨