ANAF scoate la vânzare 40 de hectare de teren agricol ale Elenei Udrea. Terenul se află lângă proprietatea familiei Băsescu

Elena Udrea are scoase la vânzare de ANAF 40 de hectare de teren agricol aflate în județul Călărași, chiar în vecinătatea moșiei familiei Băsescu din comuna Nana.
Licitația vine ca o măsură de recuperare a datoriilor către stat, estimate la aproape două milioane de lei. Agenția Națională de Administrare Fiscală a stabilit o valoare de pornire de aproximativ 1,9 milioane de lei pentru pământurile împărțite în 19 parcele, răspândite în comunele Sohatu, Sărulești și Gurbănești.
ANAF încearcă să recupereze datorii de aproape 2 milioane de lei
Aceste terenuri au fost cumpărate de Udrea începând din 2013, când a decis să se implice în agricultură. Însă afacerea nu a reușit să prindă contur, iar unul dintre motive ar fi tocmai fragmentarea suprafețelor în mai multe localități. Potrivit unor surse apropiate Elenei Udrea, distanțele mari dintre parcele și lipsa unei suprafețe compacte au dus la eșecul planului.
Statul vrea să recupereze astfel sumele datorate nu doar către bugetul de stat, ci și către Direcția Națională Anticorupție și administrații fiscale locale. Situația face parte dintr-o serie mai largă de încercări prin care autoritățile au scos la licitație bunuri ale fostului politician.
În trecut, ANAF a încercat să vândă și alte proprietăți ale Elenei Udrea. La finalul anului 2023, statul a scos la licitație un sfert din compania EuroHotels Grivița, în care Udrea deținea acțiuni. În plus, terenuri din zona Străulești au fost scoase la vânzare în 2023 și 2024. Încă din 2012, Fiscul a mai pus la bătaie două mașini și alte terenuri deținute de Udrea în apropierea lacului Străulești.
„Am cumpărat 40 de hectare în județul Călărași și am investit aproape un milion de lei într-o firmă care să le lucreze. Dar parcelele sunt împrăștiate, unele au un hectar, altele două, în tot județul. Așa că le-am dat în arendă. Ca să faci agricultură serios, trebuie să ai teren compact, nu fărâmițat. Aș fi vrut să le vând, dar nu am putut pentru că eram implicată în dosare penale”
— Elena Udrea, declarație din 2016
În aceeași perioadă, fiica lui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a achiziționat în comuna Nana o suprafață mult mai mare – aproape 300 de hectare – generând un scandal politic de proporții. Achiziția terenurilor de către Ioana a atras și atenția procurorilor, fiind ulterior inclusă în anchete și discuții publice intense. Elena Udrea a recunoscut că a urmat modelul fostului președinte și că a fost inspirată de investițiile acestuia în agricultură.
Între timp, Udrea s-a confruntat cu probleme majore în justiție. Pe 7 aprilie 2022, ea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, fiind găsită vinovată de fapte de corupție. În aceeași zi, a fugit din țară, dar a fost prinsă la granița dintre Bulgaria și Grecia, în Vama Kulata. A fost reținută de autoritățile bulgare și a stat în arest preventiv până la data de 10 iunie 2022.
După ce extrădarea a fost aprobată, Elena Udrea a fost adusă în România pe 16 iunie 2022 și a fost încarcerată la penitenciarul pentru femei din Târgșorul Nou, județul Prahova. Acolo își execută în prezent pedeapsa. În ultima perioadă, Judecătoria Ploiești a decis că Udrea ar putea fi eliberată condiționat, însă Direcția Națională Anticorupție a contestat decizia.
Terenurile scoase acum la vânzare de ANAF fac parte dintr-un plan mai amplu prin care statul încearcă să recupereze prejudiciile și datoriile acumulate de fostul politician. Încercările de valorificare a acestor bunuri au fost accelerate în ultimii ani, mai ales după ce s-a stabilit condamnarea definitivă în dosarele în care Udrea a fost implicată.
Pe fondul acestor eșecuri în plan juridic și economic, cariera și averea Elenei Udrea au fost puternic afectate. Investiția inițială de aproape un milion de lei în terenurile din Călărași nu și-a atins niciodată scopul, iar acum Fiscul speră că va putea recupera o parte din bani prin această nouă licitație.
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨