Cât costă un kilogram de urzici în piețele din București: „Mai scump decât carnea de porc”. Reacția lui Dan Negru

Data actualizării: 31 iulie 2025

Prețul urzicilor a luat-o razna în piețele din București, unde un kilogram ajunge să coste chiar și 60 de lei, mai mult decât carnea de porc. Dan Negru, cunoscutul prezentator TV, a reacționat pe Facebook, spunând că le-a găsit „ieftine, la 30 de lei kilogramul”, dar că „le găsești și la 50”.

Comentariile fanilor i-au confirmat constatarea: Piața Obor afișează prețuri între 40 și 60 de lei pe kilogram, semn că alimentul considerat odinioară accesibil tuturor a devenit un lux sezonier.

Prețul urzicilor a stârnit valuri de reacții online


În postarea sa, Dan Negru a ironizat situația și a spus că poate e vremea să ne schimbăm și proverbele:

Citește și:

„Și-n coliba lui săracă, lângă focul de urzici, câte visuri, câte doruri și speranțe… pe-aici!”

Reacția a venit pe fondul unei avalanșe de comentarii în care utilizatorii rețelelor sociale au remarcat că prețul urzicilor reflectă cât de greu de procurat au devenit produsele simple:

„Doamne ferește! Au luat o razna prețurile. E prea mult!”

Altcineva a remarcat efortul necesar pentru a strânge urzici, comentând:

„Ați cules vreodată urzici? Îți ia degetele foc! Se spune că pișcăturile sunt bune contra romatismului!”

Tot în zona ironiei, un alt comentariu spunea:

„Celor comozi le recomand să adune ei un kg de urzici și după aia să-mi spună dacă-i mare prețul”

De altfel, pe lângă București, prețul ridicat a fost semnalat și în Iași, unde în Piața CUG un kilogram ajunge la 60 de lei, potrivit unui alt utilizator Facebook.

Urzicile au fost întotdeauna un simbol al traiului modest și secole întregi au fost folosite ca mâncare de post, dar și ca leac natural. Acum, în contextul economic actual, ele devin inaccesibile pentru o parte tot mai mare din populație, după cum au remarcat mai mulți comentatori pe rețelele sociale:

„Mai scump decât carnea de porc”

a spus unul dintre ei, punctând situația economică cu un gust amar.

Urzicile sunt recunoscute nu doar pentru gustul specific în preparatele tradiționale, ci și pentru proprietățile lor medicinale, motiv pentru care mulți le consideră „cel mai bun medicament natural”. Pe perioada postului, acestea sunt tot mai căutate, tocmai pentru conținutul bogat în nutrienți și pentru beneficiile pe care le aduc organismului.

Aceste plante contribuie la detoxifierea corpului, ajută sistemul imunitar, îmbunătățesc circulația sângelui și sporesc nivelul de energie. De asemenea, urzicile sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor menopauzei și pentru curățarea rinichilor de toxine. Toate aceste calități le transformă într-un aliment de bază în alimentația sănătoasă, mai ales în perioadele în care mulți români renunță la produse de origine animală.

Urzica funcționează și ca diuretic natural, facilitând eliminarea toxinelor și sprijinind procesele digestive.

„Gama largă de substanţe nutritive benefice găsite în urzică reprezintă un detoxifiant ideal pentru organismul nostru”

se arată în explicațiile oferite. De asemenea, se menționează că

„urzica poate îmbunătăţi eficienţa absorbţiei de nutrienţi a intestinului”

ceea ce ajută la o funcționare normală a sistemului digestiv și previne acumularea de reziduuri dăunătoare.

Un alt efect important este stimularea sistemului limfatic, care are un rol esențial în eliminarea toxinelor din corp. Prin conținutul mare de vitamine și minerale, urzicile sunt recomandate în diete și, mai ales, în timpul postului, când corpul are nevoie de un aport echilibrat de substanțe nutritive. Tocmai de aceea, în ciuda prețului ridicat, interesul pentru aceste plante rămâne crescut.

În contextul în care produsele simple au ajuns să fie mai scumpe decât carnea, iar urzicile se vând cu 60 de lei kilogramul, nu puțini sunt cei care se gândesc de două ori înainte să le cumpere sau chiar se întreabă dacă nu e mai rentabil să le culeagă singuri, în ciuda

„pișcăturilor bune contra reumatismului”

cum spunea în glumă un utilizator. Deocamdată, urzicile rămân vedetele sezonului – dar nu doar în farfurii, ci și în dezbaterile despre prețuri.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨