CCR a respins cererea lui George Simion de anulare a alegerilor prezidențiale

Judecătorii Curții Constituționale au respins joi, 22 mai, cererea depusă de George Simion, liderul AUR, privind anularea alegerilor prezidențiale.
Contestația fusese trimisă inițial în seara zilei de marți, 20 mai, prin email, sub forma unui document scanat. În aceeași zi, CCR a anunțat că va organiza o ședință solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor.
Cererea a fost semnată în copie și nu în original
În documentul primit de CCR, George Simion a solicitat anularea alegerilor, însă instituția a constatat că semnătura acestuia era doar o copie scanată, nu olografă în original, cum prevede regulamentul.
„În data de 20 mai 2025, ora 23:41, a fost comunicat Curții Constituționale, prin intermediul poștei electronice, un înscris, în formă scanată, intitulat «Cerere de anulare a alegerilor», la care au fost atașate mai multe anexe. Cererea este semnată olograf, în copie, de domnul George-Nicolae Simion, iar conținutul acesteia poate fi accesat aici.”
În dimineața zilei de miercuri, 21 mai, CCR a informat solicitantul că actele trebuie să fie semnate fizic, în original, sau cu semnătură electronică calificată, pentru a fi luate în discuție.
„Precizăm că, potrivit art. 7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale, cererile adresate Curții Constituționale trebuie să fie semnate olograf, în original, sau prin utilizarea semnăturii electronice calificate, până la data și ora dezbaterilor. Această precizare a fost comunicată pe data de 21 mai 2025, ora 9:06, domnului George-Nicolae Simion pe aceeași adresă de poștă electronică de pe care a fost comunicată cererea menționată, în vederea complinirii cerințelor procedurale de înregistrare a actelor de sesizare adresate Curții Constituționale.”
Dezbaterea cererii a avut loc joi dimineață, începând cu ora 10:00, însă judecătorii CCR au decis să respingă solicitarea. Documentul fusese transmis inițial la limita miezului nopții, în noaptea de luni spre marți, dar nu a fost însoțit de toate elementele formale necesare.
Avocatul Adrian Cuculis a intervenit cu o opinie legată de șansele ca această cerere să fie admisă de Curtea Constituțională. Potrivit acestuia, cadrul legal este foarte clar în ceea ce privește rolul CCR în validarea alegerilor prezidențiale și în analiza legalității procesului electoral.
„Legea care reglementează alegerea președintelui României și modalitatea prin care se organizează acest tur de scrutin și rezultatul sufragiului arată în primele articole că CCR se ocupă și veghează cu privire la legalitatea întregului proces electoral în materie de alegeri prezidențiale”, a explicat Adrian Cuculis.
El a subliniat că depunerea unei contestații este un gest democratic, dar nu echivalează cu anularea alegerilor.
„Decizia AUR și implicit a lui George Simion de a depune o contestație e o chestiune ce ține de democrație”, a afirmat avocatul.
Cuculis a atras atenția asupra diferenței dintre probele aduse în trecut pentru astfel de solicitări și documentele prezentate în această speță.
„Să nu confundăm depunerea unei contestații cu anularea alegerilor, pentru că în prima încercare de a ne alege președintele din decembrie existau niște documente cu putere de autoritate publică, respectiv: rapoarte CSAT, rapoarte implicit date de către alte autorități din România, instituții de forță din România, SRI și altele, iar acum tot ce avem este o alegație a lui Simion raportată la niște înscrisuri pe care le denumește probe și niște suspiciuni.”
În opinia sa, cel mai grav scenariu posibil ar fi doar o renumărare a voturilor, nu anularea procesului electoral.
„Ceea ce putem să vedem în cel mai drastic mod ar fi o dispunere de renumărare a voturilor în vederea clarificării dacă într-adevăr acea fraudă pretinsă pe care a invocat-o Simion ar putea duce la schimbarea alegerilor, fiind sigurul temei prin care CCR ar putea decide o renumărare”, a spus Cuculis.
În final, avocatul a apreciat că cererea nu are șanse reale de succes.
„În opinia mea, nu cred că vom ajunge la o asemenea situație, se va respinge cererea ca atare”, a conchis el.
Decizia Curții Constituționale vine în contextul unor tensiuni politice și al unor acuzații publice lansate de liderul AUR, însă lipsa unei semnături conforme și absența unor dovezi solide au dus la respingerea cererii. Curtea și-a menținut rolul instituțional de garant al legalității procesului electoral, organizând în aceeași zi ședința solemnă de validare a rezultatelor alegerilor prezidențiale.
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨