Ce religie are, de fapt, Nicusor Dan. Unchiul sau a dezvaluit adevarul

Nicuşor Dan a fost mereu privit cu suspiciune când vine vorba de religie. N-a făcut niciodată gesturi publice de atașament față de Biserică și a preferat să țină spiritualitatea departe de discursul politic. Într-o țară unde mulți politicieni își leagă imaginea de cruce, actualul președinte al României a mers pe contrasens și n-a ezitat să se desprindă de această linie.
Un gest simbolic din 2021 a dat tonul unei poziții clare
Imediat după ce a preluat mandatul de primar general al Capitalei, în martie 2021, Nicuşor Dan a anunțat că Primăria nu va mai aloca bani pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Decizia a venit în contrast cu administrația Firea, care investise sume considerabile în proiect. La acel moment, mulți au interpretat măsura ca pe o dovadă de prudență bugetară, dar și ca pe un semnal clar că noul edil nu îmbrățișează ortodoxismul demonstrativ practicat de alți lideri.
În același registru, apropierea lui de Francisc Doboș, preot catolic, a alimentat și mai mult speculațiile. Cei doi s-ar fi întâlnit în mai 2025, în cadrul unei discuții private în care s-au abordat subiecte personale și spirituale. Deși nimeni nu a oferit detalii despre conținutul întâlnirii, contextul a fost suficient pentru a ridica întrebări legate de opțiunile religioase ale președintelui.
Familia aduce lumină în povestea spirituală a lui Nicuşor Dan. Ioan Barbu, unchiul său pe linie maternă, a oferit pentru Fanatik.ro o imagine clară:
„Nicușor a fost ortodox de când îl știu, și el a fost botezat, la fel copiii lui, se ducea și pe la Patriarhie. Este credincios, dar nu era practicant, se ducea din când în când la biserică, atunci când avea timp.”
Barbu a explicat și că, odată cu venirea copiilor și atribuțiile publice, timpul liber a devenit o raritate pentru actualul președinte.
„Iar acum, de când e președinte, de-abia o să aibă răgaz să bea un pahar cu apă între atâtea întâlniri câte o să aibă în fiecare zi”, a mai spus unchiul.
În ianuarie 2025, la moartea tatălui său, Nicușor Dan a fost prezent la toate momentele de pomenire și a organizat parastasele în stil tradițional ortodox.
„Acum ne pregătim să-i facem parastas de 6 luni, cred că pe 21 sau pe 22 iulie o să fie. M-a sunat Nicu și mi-a spus că o să vină. A fost și la pomana de șase săptămâni, că și asta e importantă.”, a declarat Ioan Barbu.
Religia a fost și un subiect sensibil în campania electorală pentru prezidențiale. Într-un peisaj politic unde ortodoxia e adesea folosită ca armă de imagine, distanța lui Nicușor Dan față de simbolurile religioase i-a adus critici. Unii au văzut în reținerea sa o vulnerabilitate într-o țară majoritar ortodoxă.
„Da, cred în Dumnezeu, da, sunt creștin ortodox, da, încerc să-mi educ copiii în această direcție, însă cred că credinţa este ceva intim şi mai cred că s-a abuzat prea mult de asocierea cu Biserica în zona politică. Cred că în momentul în care tu faci politică agățându-te de Biserică, de fapt, profanezi şi nu faci nici una şi nici alta.”
La nivel de familie, lucrurile sunt la fel de clare. Nicușor Dan a spus deschis că și-a botezat copiii în rit ortodox:
„Adevărul este că mi-am botezat copiii, pentru că suntem creștin-ortodocși. Când eram mic, părinții și bunicii ne spuneau să nu vorbești cu păcat. Și asta mă roade. Cum e posibil ca sute de mii de oameni care au un om în față care spune da, mi-am botezat copiii, fără vreo dovadă, să creadă contrariul? Cum pot să meargă să vorbească cu păcat? Nu pot să înțeleg.”
În 2018, în timpul Referendumului pentru Familie, Nicușor Dan a participat la vot, dar a refuzat să dezvăluie opțiunea sa. A preferat să păstreze neutralitatea, pentru a nu diviza electoratul între conservatori și progresiști. Decizia a stârnit tensiuni în USR, formațiunea pe care o conducea.
Totuși, în 2021, în calitate de primar general, Nicușor Dan a luat o decizie care a provocat valuri: a refuzat autorizarea marșului Bucharest Pride, în timp ce a permis protestul organizat de „Noua Dreaptă”. Măsura a atras critici dure și a fost interpretată de unii ca semn de inconsecvență.
Pe scurt, Nicușor Dan a păstrat mereu o relație discretă cu religia. Deși nu o afișează public și nici nu o transformă în capital electoral, faptele și declarațiile sale arată că nu e vorba de o respingere a credinței. Mai degrabă, pare să fie vorba de un fel personal și rezervat de a o trăi – departe de ochii presei și de discursurile populiste.
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨