Cine este generalul roman in varsta de 101 ani acuzat de tradare in favoarea Rusiei.

Data actualizării: 6 martie 2025

Procurorii DIICOT investighează o grupare paramilitară intitulată „Comandamentul Vlad Țepeș”, formată dintr-un stat major și membri de execuție. Anchetatorii susțin că această organizație urmărea obiective radicale, precum ieșirea României din NATO prin negocieri cu agenți străini, desființarea partidelor politice și înlocuirea actualei ordini constituționale. Grupul ar fi dorit să epureze instituțiile statului de angajații actuali și să impună o nouă Constituție, alături de schimbarea simbolurilor naționale, inclusiv a denumirii țării, drapelului și imnului.

Printre suspecți se numără generalul în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, cunoscut pentru publicarea unor materiale cu conținut antisemit. Procurorii susțin că gruparea ar fi operat sub acoperirea unei organizații legitime, însă în realitate ar fi funcționat după un model paramilitar. Theodoru, fost membru fondator al partidului extremist România Mare, este autorul mai multor lucrări controversate, printre care „România ca o pradă”, în care neagă Holocaustul din România și promovează ideologii antisemite.

Cariera militară a lui Radu Theodoru

Cariera lui Radu Theodoru a fost marcată de o activitate militară intensă, fiind absolvent al Școlii Superioare de Aviație Militară din București și al Școlii Speciale de Aviație. A activat ca pilot de vânătoare în Flotila I Vânătoare din București, ocupând ulterior funcții importante, precum comandant de escadrilă și instructor de zbor la Regimentul 3 Vânătoare Târgșor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a luptat pe front, participând la capturarea a aproximativ 300 de prizonieri germani. Pentru contribuțiile sale, a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.


După retragerea din activitatea militară, Theodoru s-a remarcat prin promovarea unor poziții politice extremiste și prin afilierea la organizații ideologice radicale. Una dintre acestea este „Comandamentul Vlad Țepeș”, un grup care respinge influența Uniunii Europene și a NATO asupra României, pledând în schimb pentru apropierea de Rusia, China și Iran. Membrii organizației consideră că prezența trupelor NATO în România este o formă de ocupație străină și cer retragerea țării din alianța nord-atlantică, susținând o politică externă independentă.

Citește și:

Proiectul „Getia” și restructurarea conducerii

Proiectul „Getia” este un alt concept promovat de Theodoru, care presupune restructurarea conducerii României prin crearea unui „Sfat al Înțelepților” care să preia deciziile importante, eliminând influențele occidentale. Ca parte a acestui demers, Theodoru și alți militari în rezervă au semnat o scrisoare deschisă adresată fostului președinte Klaus Iohannis și fostului premier Florin Cîțu, în care acuzau conducerea țării că acționează împotriva intereselor naționale.

În acest context, Theodoru a fost un susținător activ al lui Călin Georgescu, pe care îl considera „președintele ales” al României. Într-un videoclip înregistrat pe 2 ianuarie, Theodoru a cerut ca președintele Klaus Iohannis să predea puterea lui Georgescu, susținând, alături de adepții săi, că acesta ar fi adevăratul reprezentant al poporului român.

Miercuri, procurorii DIICOT au efectuat percheziții la domiciliul generalului în retragere Radu Theodoru, informație făcută publică de fiica acestuia. Anchetatorii investighează posibila sa implicare într-un dosar de trădare legat de o presupusă tentativă de lovitură de stat. În lipsa unor informații oficiale detaliate despre acuzațiile formulate, trecutul său militar și pozițiile sale politice alimentează speculațiile.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨