Decizie radicală luată de Ilie Bolojan. Românii vor rămâne absolut șocați

Data actualizării: 19 iulie 2025

Primul pas important anunțat de Guvernul condus de Ilie Bolojan vizează o reducere drastică a cheltuielilor legate de mașinile puse la dispoziția demnitarilor. Potrivit declarațiilor lui Mihai Jurca, șeful Cancelariei prim-ministrului, bugetul actual pentru flotă ajunge la 12 milioane de lei pe an doar pentru 30 de mașini, fără a include combustibilul.

„La ce cheltuieli am avut, puteam să cumpărăm în fiecare lună câte 10 mașini”, a spus oficialul.

Cheltuielile cu protocolul și personalul suport, de asemenea, intră la tăiat

În conferința de presă de vineri, Jurca a explicat că întreaga cheltuială cu flota înseamnă un cost zilnic de 1.300 de lei, în baza unui contract cu RA-APPS. Contractul actual, valabil 5 luni, va expira la finalul lui august și va fi renegociat. Până atunci, s-a semnat un act adițional pentru a reduce numărul de mașini de la 30 la 15.

„Vom reduce cheltuiala lunară pentru mașini cu 50%. Fiecare demnitar va avea acces la o Dacie Duster, dar nu va mai avea șofer, își va conduce propria mașină, la fel ca în orice companie privată”, a declarat Jurca.

Pe lângă flota auto, și cheltuielile cu protocolul vor fi drastic reduse. RA-APPS primește 2,3 milioane de lei pe an pentru servicii de restaurant, iar 80.000 de lei pe lună sunt alocați pentru 8 ospătari. Media lunară a acestor cheltuieli ajunge la 300.000 de lei.


„Era uzual ca după fiecare ședință de guvern să fie organizată o masă, un bufet după fiecare ședință de Guvern. Vom reduce aceste cheltuieli interzicând demnitarilor să mai organizeze mese, bufet, în cadrul ședințelor”, a spus Jurca.

Prețurile din sistemul RA-APPS au fost, de asemenea, criticate:

Citește și:

„O sticlă de 0,33 de suc carbogazos, fără să îi dau numele, costă 8,50 lei sau 9 lei, iar în magazine costă 3.5-4 lei. Astfel de situații sunt pe fiecare tip de produs pe care îl avem, am cerut o situație.”

O altă zonă vizată de reforme este structura de personal. Numărul consilierilor de stat va fi redus la 11, secretarii de stat vor fi doar 4, iar aparatul demnitarilor va fi format din 14 persoane.

„Fiecare consilier de stat sau secretar de stat va avea un consilier, nu doi. Cabinetul primului ministru nu va mai avea 8 posturi, ci 5. Cabinetul meu nu va mai avea 3 posturi, ci 2. Rămâne șeful de cabinet, secretarul general”, a detaliat Jurca.

Direcțiile aflate în subordinea Cancelariei vor fi, la rândul lor, restructurate. Direcția de Protocol devine serviciu cu 12 posturi, Direcția de Comunicare va avea 18 posturi, iar Direcția de Asigurare Resurse – care cuprinde Contabilitate, Buget și Achiziții – va funcționa cu 22 de posturi. În plus, se propune înființarea unui nou departament cu 7 locuri, responsabil de „continuitatea guvernamentală”.

„Este ca și în pilda meșterului Manole, când ajungi în demnitate publică trebuie să reconstruiești consumând timp și resurse atât circuitul informațional, cât și informația.”

Alte două structuri vor fi complet desființate: Departamentul de Reziliență și Departamentul Relații Internaționale din cadrul Direcției de Protocol. Reforma administrativă se va aplica treptat și celorlalte structuri din subordinea Cancelariei, în baza unei evaluări privind gradul de încărcare și rapoartele de activitate.

„Criteriile au fost simple. Am analizat rapoartele de activitate și am făcut o analiză a eficienței și gradului de încărcare a persoanelor din fiecare departament. I-am rugat pe colegi să vină cu propuneri de reorganizare, dar să le facă cât mai curajos. Unii dintre ei au trimis, alții nu.”

Un alt caz adus în discuție de Jurca este Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe, unde cheltuielile salariale ajung la 130.000 de euro pe lună. Comisia are 11 membri în conducere și un corp de experți cu 75 de persoane. Indemnizațiile se ridică la 30% din salariul unui ministru pentru conducere și 20% pentru experți.

„Dacă se întâlneau de 3 ori pe săptămână, gândiți-vă că luau 4.000 de lei.”

Jurca a anunțat restructurarea acestei comisii astfel: experții vor fi reduși de la 75 la 35, iar indemnizația lor va scădea la 15% din salariul unui ministru, plătită o singură dată pe lună. Conducerea va fi redusă la 7 membri, cu același nivel de indemnizație.

„Rolul acestei comisii este să se asigure că investițiile străine în România nu sunt făcute de infractori sau de entități în spatele cărora stau alți tipi de actori.”

În final, Jurca a afirmat că „principiile de reformă și eficiență pe care administrația Bolojan le-a anunțat trebuie implementate și la Cancelaria prim-ministrului”, subliniind că „sunt măsuri necesare, un număr mai mic de oameni și un cost mai mic.” Același model de reorganizare se va aplica tuturor structurilor subordonate Cancelariei, începând din săptămâna următoare.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨