Orice încălzire a climei planetei noastre, chiar şi temporară, dincolo de pragul de 1,5°C ar avea „consecinţe ireversibile” pentru viitorul omenirii, au declarat autorii unui studiu de mare amploare ce a fost publicat recent în revista Nature. Acest avertisment vine în contextul în care omenirea se confruntă cu întârzieri în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Riscul depăşirii pragului de 1,5°C

Un scenariu denumit „overshoot” („depăşire”) ar putea avea repercusiuni „ireversibile”, care se vor întinde pe durata mai multor milenii. Dezgheţarea permafrostului şi a turbăriilor, două imense rezervoare de carbon, ar putea elibera volume uriaşe de gaze cu efect de seră, amplificând încălzirea globală. Nivelul mărilor ar putea crește cu 40 de centimetri suplimentari în cazul depăşirii pragului, punând în pericol statele insulare.

Angajamentele climatice actuale

Potrivit ONU, angajamentele climatice asumate până în prezent duc spre o încălzire cu aproape 3°C a climei de pe Terra până în anul 2100 în raport cu era preindustrială. Emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu aproape 50% până în 2030 pentru a se putea spera că pragul de 1,5°C va fi respectat. În ciuda acestor cifre, scăderea emisiilor nu a început încă.

Urgenţa acţiunii

În contextul întârzierilor acumulate, unii cercetători și politicieni consideră de acum inevitabilă depăşirea pragului de 1,5°C. Carl-Friedrich Schleussner, coordonatorul echipei de cercetare, subliniază „urgenţa ca guvernele să acţioneze pentru a reduce emisiile acum, nu mai târziu, pentru a menţine vârful de încălzire la un nivel cât mai scăzut posibil”.

Prin urmare, este evident că depăşirea pragului de 1,5°C ar avea consecinţe dramatice, iar acţiunile imediate și susținute sunt necesare pentru a evita un viitor incert și periculos pentru întreaga planetă.

Este responsabilitatea noastră să acționăm acum pentru a proteja mediul înconjurător și a asigura un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare.