Recent, sonda Parker de la NASA a explorat coroana solară și a dezvăluit că fenomenul numit switchback în câmpul magnetic solar ar putea să nu fie responsabil pentru căldura extremă a coroanei. Coroana solară este semnificativ mai fierbinte decât suprafața Soarelui, un aspect care i-a nedumerit pe oamenii de știință de ani de zile.
Căldura din coroană și vântul solar
Căldura din coroană permite particulelor încărcate să se deplaseze rapid și să scape de atracția gravitațională a Soarelui, creând vântul solar care învăluie sistemul nostru solar. Sonda, proiectată de Justin Kasper de la Universitatea din Michigan, a fost echipată cu instrumente pentru a măsura densitatea plasmei, temperatura și fluxul în corona.
Inițial, sonda a detectat numeroase întreruperi în câmpul magnetic solar, despre care cercetătorii credeau că ar putea fi o sursă de căldură pentru corona și vântul solar.
Datele obținute de la trecerile sondei Parker pe lângă Soare
Cu toate acestea, după ce au analizat datele de la trecerile sondei pe lângă Soare, cercetătorii au constatat că întoarcerile sunt frecvente în vântul solar din apropierea Soarelui, dar lipsesc în interiorul coroanei. Există opinii diferite cu privire la originea inversărilor.
În timp ce unii oameni de știință cred că acestea sunt cauzate de turbulențele din vântul solar dincolo de coroană, alții sugerează că se formează atunci când câmpurile magnetice se ciocnesc la suprafața Soarelui.
Studiul a exclus această din urmă ipoteză, indicând că switchback-urile se pot forma în afara coroanei și apoi se declanșează în interior, contribuind la încălzirea coroanei și la accelerarea vântului solar. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cauza exactă a inversărilor și rolul lor în încălzirea coroanei.
Oamenii de știință intenționează să colecteze mai multe date mai aproape de Soare pentru a-și testa ipotezele.