Donald Trump, decizie incredibilă luată în privința Ucrainei. Ce a hotărât președintele SUA

Data actualizării: 4 martie 2025

Președintele american Donald Trump a decis să suspende sprijinul militar acordat Ucrainei, iar această hotărâre a avut un efect imediat asupra echipamentelor aflate în tranzit. Un oficial al Casei Albe, citat de Reuters, a confirmat că toate livrările de armament care nu au ajuns deja în Ucraina au fost blocate. Printre acestea se numără echipamente aflate pe cale aeriană sau navală, precum și loturi aflate în punctele de tranzit din Polonia.

Zelenski transmite un mesaj ferm privind negocierile de pace

În urma deciziei Washingtonului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat, exprimându-și regretul pentru tensiunile recente cu Trump și subliniind că Ucraina este pregătită să reia discuțiile pentru un acord de pace. Într-o declarație publicată pe rețeaua X, Zelenski a transmis că întâlnirea sa cu liderul american „nu a mers așa cum trebuia” și că este „timpul să îndreptăm lucrurile”.

„O conducere puternică înseamnă asumare și colaborare”, a declarat Zelenski, adăugând că Ucraina este dispusă să accepte „leadership-ul” Casei Albe în cadrul unui proces de pace. El a propus, de asemenea, câțiva pași inițiali pentru o posibilă încheiere a războiului, printre care eliberarea prizonierilor și un armistițiu pe mare și în aer.

Statele Unite, nemulțumite de atitudinea Kievului

Vicepreședintele american JD Vance a criticat reacția Ucrainei, susținând că Washingtonul a investit financiar în sprijinul Kievului și că acum „SUA trebuie să primească ceva în schimb”. El a precizat că „totul este pe masă” în ceea ce privește ajutorul militar, dar că autoritățile americane au nevoie de un angajament clar din partea Kievului.


„Americanii nu pot tolera o situație în care europenii beneficiază de o înțelegere mai bună decât noi”, a declarat Vance pentru BBC. Oficialul american a insistat că, pentru a merge mai departe, Ucraina trebuie să discute „în privat” cu SUA despre necesitățile sale strategice.

Polonia: SUA nu și-au consultat aliații

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că această decizie a fost luată fără a fi consultate țările aliate. El a menționat că centrul logistic din Polonia, esențial pentru transportul ajutoarelor către Ucraina, resimte deja efectele opririi livrărilor americane.

Citește și:

„Informațiile care vin de la frontieră confirmă declarațiile Casei Albe”, a precizat Tusk în timpul unei ședințe de guvern.

Rusia reacționează: vrea ridicarea sancțiunilor

Kremlinul a salutat decizia lui Trump de a întrerupe ajutorul militar pentru Ucraina, susținând că aceasta ar putea contribui la avansarea negocierilor pentru pace. Totuși, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a atras atenția că Moscova va cere ridicarea sancțiunilor internaționale ca parte a oricăror viitoare discuții cu Washingtonul.

„Dacă vorbim despre normalizarea relațiilor bilaterale, acestea trebuie eliberate de această povară negativă a sancțiunilor”, a declarat Peskov.

Reacția României

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a reacționat printr-un mesaj publicat pe X, reafirmând angajamentul țării față de NATO. „NATO este cel mai puternic pilon al apărării noastre și România rămâne un aliat de încredere”, a scris Bolojan, adăugând că este necesară o intensificare a investițiilor în domeniul apărării.

UE caută alternative pentru sprijinirea Ucrainei

În contextul acestei decizii, liderii europeni s-au mobilizat pentru a găsi soluții alternative. Premierul britanic Keir Starmer a discutat cu Zelenski și a subliniat importanța unei „coaliții a celor dispuși”, formată din state europene, pentru a sprijini Ucraina. „Nimeni nu își dorește pacea mai mult decât Ucraina”, a declarat Starmer.

Totodată, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un plan de investiții de 800 de miliarde de euro pentru consolidarea industriei europene de apărare. UE vizează, astfel, să își reducă dependența de echipamentele militare americane și să crească autonomia strategică a blocului comunitar.

Franța și Germania susțin un armistițiu

Franța și Germania au înaintat un plan de pace alternativ, care ar include o „prezență internațională” în Ucraina, cu trupe și avioane pregătite să intervină în cazul unui acord de încetare a focului. Moscova a respins această propunere, iar Trump nu a indicat că ar sprijini o astfel de soluție.

Perspective și incertitudini

Suspendarea ajutorului militar american pune Ucraina într-o situație delicată, forțând-o să caute sprijin suplimentar din Europa. Între timp, tensiunile dintre Washington și aliații săi sunt în creștere, iar Rusia pare să câștige teren în acest joc diplomatic.

Decizia lui Trump ar putea redesena echilibrul geopolitic al conflictului, dar rămâne de văzut dacă Ucraina și Occidentul vor reuși să găsească soluții pentru a compensa această pierdere strategică.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨