Energocom, un important distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, a anunțat că va reia achizițiile de energie de la Nuclearelectrica din România, marcând astfel o premieră pentru interconexiunea sistemelor electroenergetice ale celor două țări. Acest demers vine în contextul în care Energocom a rezervat o parte din capacitatea lunară pentru luna octombrie în vederea achiziționării de energie electrică, conform informațiilor obținute de la MOLDPRES și preluate de stiripesurse.md.

Energocom și Nuclearelectrica – o colaborare inedită

Energocom a anunțat că, începând din luna octombrie, va cumpăra 10 MW bandă de energie electrică (intervalul de 24/24 de ore) de la Nuclearelectrica din România, iar cantitatea achiziționată ar putea crește în lunile următoare în funcție de necesitățile interne. Mai mult, prețul energiei de la Nuclearelectrica este plafonat la 400 de lei românești conform unei ordonanțe de urgență.

Procedura de rezervare a capacității

Procedura de rezervare a capacității a implicat depunerea unei garanții bancare și participarea la o licitație organizată de operatorul sistemului de transport al României, Transelectrica, în urma căreia SA Energocom a fost desemnată câștigătoare. Energocom a subliniat că respectă regulamentele UE, procedeu similar utilizat și în cazul procedurilor de alocare a capacităților zilnice odată cu sincronizarea Republicii Moldova la sistemul european continental ENTSO-E în martie 2022.

Potrivit sursei citate, licitarea capacităților are ca scop obținerea unor condiții transparente și non-discriminatorii pentru toți participanții pe piață. Energocom a fost activ în asigurarea necesarului de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al râului Nistru în anul 2023, achiziționând energie de pe piața internă și din import, inclusiv de la Nuclearelectrica din România.

Pe lângă Nuclearelectrica, Energocom a importat energie electrică și de la alte surse din România, precum Hidroelectrica și OPCOM, dar și de la Ucrhidroenergo din Ucraina. Aceste demersuri vizează asigurarea unui flux continuu de energie electrică pentru consumatorii din Republica Moldova.