Economiştii se așteaptă la noi scumpiri în prag de Sărbători. Mai ales, la carne. Prețurile vor crește încă din luna noiembrie, în contextul în care oferta de carne românească este din ce în ce mai limitată, din cauza pestei porcine.
Porcul, un ingredient nelipsit de pe mesele de Crăciun ale românilor, va fi prezent în proporție de 80% în preparatele tradiționale, însă majoritatea cărnii folosite provine din import.
România produce doar 20% din carnea consumată, restul venind din alte țări, iar aceste importuri vin la pachet cu taxe de transport și distribuție care pot influența prețul final al produselor pe piață.
Importurile de carne de porc din Chile în creștere
Recent, cel mai mare producător chilian de carne de porc a venit în România pentru a încheia noi contracte cu fabricile locale. Procesatorii români preferă să importe carne de porc de la distanțe mari, precum Chile, datorită prețurilor mai avantajoase oferite de producătorii străini.
Guillermo Garcia, un important producător de carne din Chile, a declarat că exporturile lor către România au crescut semnificativ în ultimii ani, iar obiectivul lor este să ajungă la 100 de containere cu carne de porc pe piața românească în 2025.
Carnea de porc este congelată la -18 grade și ajunge în portul Constanța în aproximativ 40 de zile de la încărcare în portul Valparaiso din Chile.
Dependenta României de importurile de carne de porc
În urma pestei porcine, România a ajuns să importe 80% din carnea consumată, iar Ministerul Agriculturii a anunțat planuri pentru redresarea sectorului porcin.
Cu importuri de peste 500 de milioane de euro în primele șase luni din 2024, țara se confruntă cu o dependență crescută de importuri și cu un declin al producției interne de carne de porc.
„O nouă OUG privind dezvoltarea şi salvarea sectorului de porc din România. Vom finanţa, în 2025 şi 2026, 60 de ferme în sectorul de porc. Vom integra reproducţia”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Cu toate acestea, unii experți din industria alimentară sunt sceptici față de aceste promisiuni, afirmând că redresarea sectorului porcin nu poate fi realizată pe termen scurt și că este nevoie de măsuri eficiente și sustenabile pentru revitalizarea producției interne de carne de porc.
În concluzie, importurile de carne de porc din Chile sunt în creștere în România, iar consumatorii se confruntă cu schimbări de prețuri pe piața carnii, generate de scumpiri, secetă și dependența crescută de importuri.
Este esențial ca autoritățile să ia măsuri concrete pentru a susține producția internă și a reduce dependența țării de importuri străine.