Miliarde de ambalaje cu sigla SGR nu ajung la centrele de colectare, conform datelor centralizate de administratorul Sistemului de Garantie-Returnare. Rata de returnare se situeaza sub 40%, iar aceasta situatie ridica semne de intrebare cu privire la responsabilitatea consumatorilor si a autoritatilor implicate in gestionarea deșeurilor de ambalaje.

Rata de returnare sub 40% – o problema majora

Numarul ambalajelor cu sigla SGR returnate de pe piata a depasit 1,336 miliarde, echivalentul unei cantitati de 90,800 de tone. Din acest total, 770,7 milioane de bucăți au fost recipiente din plastic, 318,9 milioane ambalaje din metal și aproape 247 de milioane ambalaje din sticlă. Cu toate acestea, rata de returnare ramane sub 40%, cu 39,61% pentru plastic, 36,47% pentru metal si 35,38% pentru sticla.

De la inceputul anului si pana la inceputul lunii august, au fost puse pe piata aproximativ 3,52 de miliarde de ambalaje, din care 1,945 miliarde din plastic, 874,3 milioane din metal si aproape 698 de milioane din sticla. Totodata, peste 707 milioane de ambalaje din plastic, 225,8 milioane din metal si 183,52 milioane de deșeuri din sticlă au fost predate spre reciclare in acest an.

Implicatiile pentru mediul inconjurator si dezvoltarea durabila

RetuRO Sistem Garanție Returnare este o companie ce functioneaza pe principiul not-for-profit, reinvestind posibilul profit realizat in dezvoltarea SGR. Cu toate acestea, lipsa de responsabilitate a consumatorilor si a autoritatilor in gestionarea deșeurilor de ambalaje ridica semne de intrebare cu privire la impactul asupra mediului inconjurator si asupra dezvoltarii durabile a Romaniei.

Compania a fost creata de un consorțiu de trei acționari privați si un acționar public, cu scopul de a asigura transparenta asupra cantitatilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piata si returnate de consumatori. Rolul administratorului SGR este de a contribui la dezvoltarea durabila a Romaniei prin gestionarea responsabila a deșeurilor de ambalaje, in conformitate cu cerintele impuse de Uniunea Europeana.

In concluzie, rata scazuta de returnare a ambalajelor cu sigla SGR ridica semne de intrebare cu privire la responsabilitatea consumatorilor si a autoritatilor in gestionarea deșeurilor de ambalaje. Este necesar un efort comun pentru a creste gradul de constientizare si implicare a tuturor partilor implicate in acest proces, in vederea unei dezvoltari durabile si a protejarii mediului inconjurator.