Reacția președintelui CCR în plin scandal al primelor de pensionare de 36.000 de euro. „Niciun judecător nu a cerut acei bani”

Data actualizării: 3 iulie 2025

Judecătorii Curții Constituționale Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga urmează să-și încheie mandatele în luna iulie 2025. Potrivit legislației în vigoare, fiecare ar fi eligibil pentru o primă de 180.000 de lei la ieșirea din activitate, echivalentul a șase salarii brute.

În mijlocul controversei stârnite în spațiul public, președintele interimar al CCR, Marian Enache, a ieșit cu o reacție oficială pentru a clarifica situația.


Niciun judecător nu a cerut banii prevăzuți de lege

„Pentru corecta informare a opiniei publice față de afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la faptul că judecătorii constituționali aflați la final de mandat în anul 2025 ar fi primit sumele de bani prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale și în contextul în care Curții Constituționale nu i s-a cerut un punct de vedere cu privire la aceste afirmații, președintele interimar al Curții Constituționale face următoarele precizări”

Conform documentului oficial, nici Marian Enache, nici ceilalți doi judecători aflați la final de mandat nu au cerut vreun ban în baza articolului menționat din lege. Mai mult, se explică faptul că responsabilitatea privind aceste sume aparține Secretariatului general al Curții, care, în calitate de ordonator principal de credite, are obligația să țină lunar la curent atât președintele, cât și Plenul Curții cu toate operațiunile bugetare.

Citește și:

„În virtutea competențelor prevăzute de Legea nr.361/2023 privind personalul Curții Constituționale și în calitate de ordonator principal de credite, Secretarul general al Curții are obligația informării lunare a președintelui și a Plenului Curții Constituționale cu privire la operațiunile efectuate în această calitate, sens în care prezintă Plenului Curții informări, note și/sau referate legate de execuția bugetară, inclusiv cu privire la stadiul aplicării legilor cu referire la orice aspecte care privesc bugetul instanței de contencios constituțional”

Președintele interimar al CCR a mai subliniat că toate acțiunile legate de bugetul Curții se derulează conform legii și că deciziile importante nu pot fi luate fără acordul expres al Ministerului Finanțelor. El a clarificat și faptul că nu există nicio hotărâre a Plenului CCR prin care să fi fost aprobate sau acordate prime de pensionare pe baza articolului invocat.

„Plenul a decis ca orice măsură luată de Secretarul general în calitate de ordonator principal de credite să se deruleze potrivit legii și cu avizul expres al Ministerului Finanțelor”

Totodată, Marian Enache a întărit faptul că niciunul dintre cei trei judecători al căror mandat se încheie în iulie nu a primit sau solicitat vreo sumă de bani în baza articolului 71, alineatul 5, din Legea 47/1992, care reglementează acordarea acestor beneficii.

„Plenul nu a luat nicio decizie și nicio hotărâre cu privire la drepturile prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992. Mai mult, niciunul dintre judecătorii al căror mandat se încheie în luna iulie 2025 nu a solicitat și nici nu a primit vreo sumă de bani având ca temei prevederile art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992”

Declarația vine în contextul în care în spațiul public au apărut acuzații și nemulțumiri legate de acordarea unor „prime de pensionare” considerate nejustificate. În lipsa unei cereri directe sau a unei decizii oficiale a Curții, conducerea instituției susține că discuțiile sunt nefondate și că întreaga procedură ține exclusiv de cadrul legal și de responsabilitatea Ministerului Finanțelor.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨