Sondajul nou este răsunator. Nicușor Dan recuperează teren în fața lui Simion, a sărit deja de 40%. Care ar fi rezultatele în turul 2

Data actualizării: 8 mai 2025

Primul sondaj pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a fost prezentat miercuri de Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit cercetării realizate de Verifield, George Simion se menține în fruntea preferințelor alegătorilor, cu un scor de 54,8%, în timp ce actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, este cotat cu 45,2%.

Primul schimb de replici între candidați, într-un eveniment organizat de Blocul Național Sindical

În aceeași zi, cei doi candidați s-au confruntat într-o dezbatere găzduită de BNS, în cadrul căreia au abordat teme financiare și sociale, oferind și reacții la întrebările adresate din public.

„De când este Nicușor Dan la Primăria Bucureştiului nu a scăzut datoria Primăriei, ci a crescut-o.”

— George Simion


„Tocmai asta este, să ai un limbaj care să nu descurajeze pieţele financiare. E logic să ai datorii, dacă sunt în dezvoltare.”

— Nicușor Dan

Citește și:

Întrebați despre ce programe asumate anterior ar urma să fie anulate sau abandonate, ambii au oferit explicații privind prioritățile lor și modul în care vor gestiona transparența administrativă.

„Când am venit primar la Primăria Capitalei, aveam vreo 50 de cereri de chemare în judecată de legea accesului la informaţie publică şi vreo 20 de procese în care primarul dădea în judecată. Le-am oprit şi toate informaţiile publice, la toate cererile pe informaţii publice, am răspuns. Nu cred că poate să există vreo suspiciune de lipsă de transparenţă la cineva în care s-a luptat pentru legalitate şi transparenţă de 20 de ani.”

— Nicușor Dan

„Cum facem să echilibrăm bugetul? Pentru că e nevoie de bani pentru militari, pentru că orice e mai bun, deşi, bineînţeles, nu e fericit să dai bani pentru militari, dar orice e mai bun decât războiul şi noi trebuie să descurajăm războiul. Sunt patru linii esenţiale. Unul, combaterea marii evaziuni fiscale. Doi, absorbţia de fonduri europene. Trei, reducerea de cheltuielilor statului. Şi patru, controlul companiilor statului. De aici vine echilibrul financiar care se permite bani şi pentru militari, şi pentru toate nevoile societăţii.”

— Nicușor Dan

„Noi facem parte deja dintr-o arhitectură de securitate care se cheamă NATO. Şi e foarte bine că facem parte din NATO şi din Uniunea Europeană, dar nu trebuie să confundăm ce face Uniunea Europeană şi ce face NATO. Uniunea Europeană trebuie să se ocupe în continuare, să fie un spaţiu economic comun la care să aibă acces toate cele 27 de membre şi NATO trebuie să se ocupe mai departe de chestiuni legate de securitate.”

— George Simion

George Simion a insistat că multe dintre programele sociale promise în trecut, cum ar fi cele dedicate învățământului dual, mentoratului sau recalificării profesionale, nu au fost finalizate și trebuie reluate.

„Odată erau un milion de locuri de muncă în această industrie, s-au închis minele, s-au alocat bani pentru fel de fel de programe, acum programul european în vogă, unde şi-au făcut firme toate rudele politicienilor, se cheamă Fondul de tranziţie justă, şi după aceea, ce s-a întâmplat, nu a avut loc o reconversie socială, ci au plecat românii noştri în diaspora. Sunt efectiv sătul să merg din ţară în ţară şi să dau peste foşti mineri care acum lucrează la cules de sparangel în Germania, de căpşuni în Spania şi tocmai de aceea fondurile trebuie menţinute în această direcţie.”

— George Simion

El a criticat și modul în care s-au cheltuit fondurile pentru înzestrarea armatei.

„Aceste bugete ar fi trebuit să meargă şi către industria militară, pentru a crea locuri de muncă bine plătite aici, în ţara noastră. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru şi rezultatul a fost că generalii responsabili de înzestrarea Armatei şi-au achiziţionat nişte mii de tablouri.”

— George Simion

Totodată, el a subliniat nevoia de responsabilitate și transparență din partea președintelui României în gestionarea apărării naționale.

„Tocmai de aceea este nevoie şi de preşedintele ţării care are atribuţii directe în apărare să gestioneze acest capitol şi să fie transparent în a răspunde la întrebări pentru că, să vă dau un element informativ, de când este domnul Nicuşor Dan la Primăria Bucureştiului nu a scăzut datoria Primăriei, ci a crescut-o.”

— George Simion

În replică, Nicușor Dan a explicat diferența dintre o datorie nesustenabilă și una orientată spre dezvoltare.

„Cred că tocmai asta este, să ai un limbaj care să nu descurajeze pieţele financiare. E logic să ai datorii, în momentul în care datoriile alea sunt în dezvoltare. Şi am spus eu că nu avem datorii curente.”

— Nicușor Dan

„Am spus că, acum câteva zile, statul român a încercat să se împrumute de 500 de milioane şi nu a venit nimeni. Şi acum 3 săptămâni Primăria Capitalei a încercat să se împrumute de 500 de milioane şi să emită bonduri de 500 de milioane şi s-a subscris de două ori. Asta e diferenţa între a fi serios şi a nu fi serios.”

— Nicușor Dan

Dezbaterea organizată de Blocul Național Sindical a evidențiat diferențele de abordare ale celor doi candidați în ceea ce privește gestionarea finanțelor publice, transparența instituțională și poziționarea României în contextul geopolitic actual.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨