Trei greșeli mari pe care le fac cardiacii explicate de dr. Cristian Udroiu, cunoscut cardiolog

Data actualizării: 24 mai 2025

Foarte mulți români ajung să sufere de boli cardiovasculare, iar numărul tinerilor afectați este în creștere alarmantă. Dr. Cristian Udroiu, cunoscut medic cardiolog, atrage atenția că boala cardiovasculară a devenit principalul motiv de deces în România, depășind cu mult cancerul.

Conform statisticilor, 60% dintre decesele din țară sunt provocate de problemele de inimă, în timp ce cancerul este responsabil pentru doar 19%.

Boli de inimă tot mai frecvente la tineri

În cadrul unui interviu acordat publicației Libertatea, dr. Cristian Udroiu a subliniat că România are de trei ori mai mulți bolnavi de inimă decât media Uniunii Europene. Media de vârstă a celor afectați este în prezent de 50-55 de ani, însă cardiologul spune că pe masa de intervenție ajung din ce în ce mai mulți pacienți sub 40 de ani.


„Un om tânăr, faci infarct la 30 – 40 de ani, ești legat de niște tuburi, conectat la aparate, impactul psihologic este mare și mare majoritate se lasă de țigări”

Potrivit acestuia, tinerii care suferă un infarct sunt adesea cei care, speriați de gravitatea situației, ajung să-și schimbe stilul de viață.

Citește și:

Întrebat care sunt cauzele bolilor de inimă la vârste fragede, dr. Udroiu a indicat fără ezitare trei greșeli majore: fumatul, lipsa de mișcare și alimentația dezechilibrată.

„Rar găsești un pacient cu infarct care să nu fumeze”

El a adăugat că fumătorii supraponderali sau obezi, care nu fac deloc mișcare, sunt printre cei mai expuși.

Chiar dacă unii reușesc să renunțe la fumat abia după un episod grav, cum ar fi un infarct, schimbarea vine greu și târziu. Medicul spune că majoritatea tinerilor nu realizează riscurile decât în momentul în care se văd pe masa de operație, conectați la aparate.

Sedentarismul este al doilea factor major semnalat de specialist. Într-o societate în care totul se face pe fugă, iar mașinile și transportul public au înlocuit mersul pe jos, mișcarea fizică devine un lux pentru mulți. Dr. Udroiu recomandă cel puțin trei sesiuni de exerciții fizice pe săptămână, fiecare de două ore.

În opinia medicului, lipsa activității fizice nu este justificată nici de stres, nici de programul aglomerat. De fapt, spune el, adevăratele cauze sunt comoditatea și lipsa de voință.

„Prea mult se dă vina pe stres. Nu vreau să fiu rău, dar mai degrabă pe lene, pe comoditate. De ce să nu mă duc acasă, să beau o bere, să-mi aprind o țigară la televizor?”

Al treilea factor semnificativ în apariția problemelor cardiace la tineri este alimentația nesănătoasă. Deși nu a intrat în detalii privind tipurile de alimente dăunătoare, cardiologul le-a menționat alături de fumat și sedentarism ca parte dintr-un trio periculos care crește dramatic riscul de infarct.

Medicul atrage atenția că mulți români, în special tineri, ignoră aceste semnale de alarmă și ajung la spital doar după ce trec printr-un eveniment cardiovascular grav. El spune că doar frica resimțită într-un astfel de moment îi face pe unii să-și schimbe complet stilul de viață.

Recomandările dr. Udroiu sunt clare: renunțarea la fumat, adoptarea unui stil de viață activ și îmbunătățirea alimentației sunt esențiale pentru prevenirea bolilor de inimă.

„Trebuie să faci mișcare de trei ori pe săptămână câte două ore”

Deși mulți invocă stresul ca justificare pentru lipsa de grijă față de sănătate, cardiologul consideră că acest factor nu este atât de determinant pe cât se crede. El susține că, în realitate, stresul devine nociv doar când este folosit ca pretext pentru a evita acțiunile necesare menținerii unei stări bune de sănătate.

În final, dr. Udroiu trage un semnal de alarmă: în România, bolile de inimă fac cele mai multe victime, iar dacă nu sunt luate măsuri simple, dar ferme, cum ar fi evitarea viciilor și creșterea nivelului de activitate fizică, situația va continua să se agraveze.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨