Trucul simplu care te ajută să economisești apă și să reduci risipa alimentară

Mașinile de spălat rufe pot consuma semnificativ mai puțină apă și energie electrică dacă sunt utilizate corect. Alegerea unei mașini de spălat cu programe de 30 de minute și regim „ECO” poate aduce economii importante.
Un model accesibil, cu un preț de aproximativ 200 de euro, utilizat de 12-14 ori pe lună doar pe aceste două programe, reduce considerabil consumul. Programul scurt consumă 55 litri de apă, iar cel „ECO” doar 45 litri.
Comparativ, regimul standard „Bumbac 60” consumă 88 litri și 1,4 KWh. Folosind zilnic regimul standard, consumul lunar ajunge la 2,6 m³ de apă, în timp ce programul „ECO bumbac 60” reduce această valoare la 1,35 m³.

Faucet
De asemenea, dacă se adaugă și cheltuielile pentru canalizare, economiile devin și mai mari. Spălarea manuală, pe de altă parte, se dovedește a fi mai puțin avantajoasă, mai ales dacă robinetul rămâne deschis în timpul procesului.
Cum reducerea consumului de apă începe cu gesturi simple
Reducerea consumului de apă poate fi realizată și prin ajustarea debitului general al alimentării cu apă. Mulți nu iau în considerare această opțiune simplă, dar extrem de eficientă. Prin închiderea parțială a robinetului principal de alimentare, presiunea apei scade, ceea ce duce automat la un consum redus.
Această metodă este utilă mai ales în locuințele unde presiunea apei este ridicată, iar utilizatorii nu simt nevoia unui jet puternic în majoritatea activităților zilnice. Reducerea debitului determină un flux mai mic de apă atunci când se utilizează robinetele din baie sau bucătărie, fără a compromite funcționalitatea acestora.
De exemplu, la spălarea vaselor, în timpul dușului sau la spălarea mâinilor, un flux mai scăzut va folosi mai puțină apă în aceeași perioadă de timp. Acest lucru are efecte pozitive și asupra duratei de viață a instalațiilor sanitare, reducând uzura acestora cauzată de presiunea ridicată.
Această soluție simplă poate genera economii considerabile. De exemplu, reducând debitul astfel încât în loc de 10 litri pe minut să curgă 6 litri, într-o zi în care se folosesc 100 de litri, consumul scade la doar 60 de litri. Într-o lună, diferența devine semnificativă, mai ales când se cumulează cu alte metode de economisire.
Un alt obicei ce influențează semnificativ consumul de apă este spălarea pe dinți cu robinetul deschis. În medie, periajul durează 3-5 minute, iar bărbieritul până la 10 minute. În acest timp, un jet subțire de apă consumă aproximativ 1 litru pe minut, iar unul puternic atinge această valoare în doar 15-30 de secunde.
Utilizarea a două pahare cu apă – unul pentru clătirea gurii și celălalt pentru spălarea periei – poate reduce consumul la 500 ml per periaj. Astfel, pentru două persoane, consumul lunar ajunge la 60 litri, comparativ cu 360 litri, ceea ce înseamnă o reducere de 0,36 m³ la doar 0,06 m³ lunar.
Această practică simplă poate aduce economii importante, mai ales în familiile cu copii, unde obiceiurile corecte se pot forma de la vârste fragede.
Instalarea unui rezervor de WC cu buton dublu poate reduce consumul de apă cu aproximativ 40%. Într-o gospodărie cu două persoane, unde fiecare merge la toaletă de șase ori pe zi, utilizarea unui buton dublu permite consumul de 42 litri zilnic, comparativ cu 72 litri în lipsa acestuia.
Astfel, într-o lună, economia ajunge la 0,9 m³ de apă. Această soluție devine și mai eficientă în gospodăriile cu mai multe persoane, unde consumul zilnic de apă este semnificativ mai mare.
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨