Undă de șoc în lume. Tripla amenințare cu care Trump a încolțit Europa. Reacția Uniunii Europene

Guvernele din Europa intră într-o perioadă de negocieri delicate cu administrația Trump, unde miza este una uriașă: siguranța militară, stabilitatea economică și susținerea Ucrainei.
Potrivit Financial Times, oficialii Uniunii Europene se tem că președintele american va folosi toate vulnerabilitățile continentului pentru a impune condiții dure în următoarele cinci săptămâni de discuții critice.
Comerțul, NATO și Ucraina: cele trei puncte unde Trump apasă simultan
Strategia unei „Europe independente” a fost pusă pe pauză chiar înainte de seria de întâlniri esențiale pe teme precum războiul din Ucraina, relațiile comerciale transatlantice și angajamentele NATO.
„El ar putea să încerce să ne preseze și să ne încolțească din trei direcții.”
a avertizat Josep Borrell, fost șef al diplomației UE. Acesta a explicat că
„El ar putea spune: ‘Dacă nu-mi dați un acord comercial bun, atunci nu mai susținem Ucraina. Dacă mă îndemnați să sprijin Ucraina, atunci vă vom cere să creșteți și mai mult cheltuielile militare pentru NATO’, spre exemplu.”
Scenariile analizate de oficialii europeni includ oprirea totală a sprijinului american pentru Ucraina, întreruperea colaborării pe informații și interzicerea furnizării de armament american prin țări europene. Un alt scenariu este declanșarea unui război comercial sever, iar pe plan militar, retragerea rapidă a trupelor americane din Europa.
„La capitolele comerț, apărare și Ucraina, alegerea este între un rezultat rău și un rezultat foarte rău.”
a declarat un oficial UE pentru Financial Times.
Luni, Ursula von der Leyen a avut o întâlnire la Berlin cu senatorul american Lindsey Graham, pentru a discuta un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei. Graham a susținut un proiect de lege care prevede tarife vamale de 500% pentru statele care continuă să cumpere energie din Rusia. De cealaltă parte, UE pregătește un pachet de sancțiuni ce include gazoductele Nord Stream, sectorul bancar rus și prețul petrolului.
„Nu există o dată exactă”
a spus Anitta Hipper, adăugând că
„este nevoie de timp pentru a-l pregăti şi pentru a ne asigura că, în final, avem un set solid de măsuri care pot fi susţinute de toate statele membre.”
Prima confruntare directă între Donald Trump și liderii europeni este programată pentru summitul G7 din Canada, între 15 și 17 iunie. Acolo, oficialii europeni așteaptă o poziție clară privind Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei. În același timp, UE vrea ca Trump să promită continuarea sprijinului militar pentru Kiev. Temerea este că Trump ar putea insista pe un acord de pace rapid, care să lase Ucraina și Europa vulnerabile.
După G7, la Haga va avea loc o reuniune NATO unde UE speră să-l convingă pe Trump cu promisiuni de creștere a cheltuielilor de apărare să nu retragă trupele americane. O zi mai târziu, urmează summitul de la Bruxelles, unde liderii UE vor avea mai puțin de două săptămâni să evite tarifele de 50% pentru produse europene — o măsură cu impact economic major.
„Noi vedem Ucraina, apărarea Europei și comerțul ca probleme separate, dar Trump vede doar aceleași fețe care îi pun diverse întrebări enervante. El nu le va trata separat în contexte diferite.”
a spus un diplomat european. Acesta a adăugat:
„Așadar, suntem practic la distanță de o singură postare pe rețelele sociale sau un comentariu într-o conferință de presă până la catastrofă în privința a trei probleme existențiale pentru Europa: apărare, economie și securitate.”
Tensiunea la nivel european este ridicată:
„De aceea toată lumea este atât de tensionată.”
„Discuțiile par ireale.”
a declarat un oficial UE. Un altul a spus:
„Răspunsul la toate marile probleme cu care ne confruntăm este: America. Iar America ar trebui să fie aliatul nostru cel mai apropiat.”
Ideea unei „Europe strategice autonome” a prins contur după ce Trump a revenit la putere. Totuși, mulți oficiali europeni recunosc că vulnerabilitățile actuale pot genera o ruptură între susținătorii autonomiei și adepții relației transatlantice.
„Da, avem probleme.”
a spus un oficial UE implicat în discuții.
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨