Vine potopul! Toată lumea trebuie să fie pregătită pentru consecinţe grave

Vine potopul! Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat marți cu privire la creșterea fenomenelor meteorologice extreme și a temperaturilor record, odată cu debutul fenomenului El Niño.
Acest fenomen climatic natural, prezent în Oceanul Pacific tropical, este cunoscut pentru creșterea temperaturilor la suprafața mării, având un impact semnificativ asupra vremii la nivel global.
Organizația Meteorologică Mondială avertizează asupra impactului El Niño
„Apariția fenomenului El Nino va crește considerabil probabilitatea de a depăși recordurile de temperatură și de a declanșa mai multă căldură extremă în multe părți ale lumii și în ocean”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.
Acesta a subliniat necesitatea mobilizării guvernelor pentru a limita impactul asupra sănătății, ecosistemelor și economiilor globale.
Fenomenul El Niño din acest an, primul de acest fel din ultimii șapte ani, în combinație cu încălzirea globală cauzată de activitatea umană, ar putea face ca anul 2025 sau 2026 să depășească recordul de căldură din 2016.
OMM estimează o probabilitate de 90% ca El Niño să continue în a doua jumătate a anului 2025 la o intensitate moderată.
Efectele fenomenului El Niño includ:
- Creșterea precipitațiilor în sudul Americii de Sud, sudul Statelor Unite, Cornul Africii și Asia Centrală.
- Amplificarea secetelor severe, valurilor de căldură și incendiilor de vegetație în Australia, Indonezia, părți din sudul Asiei, America Centrală și nordul Americii de Sud.
În contextul acordului de la Paris privind clima, se subliniază că limitarea încălzirii globale la sub 2 grade și, de preferință, la 1,5 grade Celsius, comparativ cu perioada preindustrială, este esențială.
Totuși, lumea a înregistrat deja o încălzire de aproximativ 1,2 grade Celsius. Potrivit OMM, există o probabilitate de 66% ca, între 2025 și 2029, temperatura globală medie anuală aproape de suprafață să fie temporar mai mare de 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.
„Acest lucru nu înseamnă că în următorii cinci ani vom depăși nivelul de 1,5 grade Celsius specificat în Acordul de la Paris, deoarece acest acord se referă la o încălzire pe termen lung, pe parcursul mai multor ani”, a declarat Chris Hewitt, directorul serviciilor climatice ale OMM.
Valurile de căldură timpurii și prelungite din acest an au afectat deja Asia, Europa și America, cauzând pierderi de vieți omenești, afectând animale și culturi și generând îngrijorări legate de securitatea alimentară.
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨