Zelenski a cedat. Planul lui Trump a functionat: „Asta e tot ce spun”.

Data actualizării: 5 martie 2025

Volodimir Zelenski a făcut un pas înapoi, recunoscând public pe rețeaua X că disputa sa cu Donald Trump în Biroul Oval a fost regretabilă și declarându-se dispus să accelereze negocierile pentru pace. Președintele Ucrainei a transmis că este gata să semneze imediat acordul privind mineralele Ucrainei și să colaboreze cu Washingtonul pentru încheierea conflictului.

Casa Albă întrerupe sprijinul militar pentru Ucraina

Decizia lui Zelenski vine după ce, luni noapte, Donald Trump, în urma unei consultări cu principalii săi consilieri, a hotărât să suspende sprijinul militar oferit Ucrainei. Casa Albă așteaptă acum ca liderul ucrainean să își asume responsabilitatea pentru deteriorarea relațiilor dintre cele două țări.

În cei trei ani de război, Statele Unite au fost principalul furnizor de ajutor militar pentru Kiev, oferind arme, echipamente, instruire și informații strategice. Deși Ucraina dispune de resurse suficiente pentru a continua luptele timp de aproximativ șase luni, sprijinul american este esențial, mai ales în contextul în care conflictul a evoluat spre o confruntare dominată de drone și sisteme autonome.


Un blocaj major ar putea apărea dacă SUA decide să întrerupă furnizarea de informații și accesul la internet pentru armata ucraineană, servicii esențiale oferite prin sistemul Starlink.

Citește și:

În acest context tensionat, Zelenski a transmis un mesaj public conciliator:

„Nimeni nu vrea pace mai mult decât ucrainenii. Eu și echipa mea suntem gata să lucrăm sub conducerea puternică a președintelui Trump ca să încheiem o pace durabilă. În ceea ce privește acordul privind mineralele și garanțiile de securitate, Ucraina este gata să semneze documentul oricând, în orice format convenabil.”

Trump critică lipsa de recunoștință a lui Zelenski

Tensiunile dintre cei doi lideri s-au amplificat după ce, luni seara, Donald Trump a acuzat din nou Kievul că nu este recunoscător pentru sprijinul primit din partea SUA.

„Cred doar că ar trebui să fie mai recunoscător, pentru că această țară a fost alături de el la bine și la greu. Le-am oferit mult mai mult decât Europa. Acum, președintele Zelenski a spus că el crede că războiul va continua mult timp. Mai bine să nu aibă dreptate în privința asta. Asta e tot ce spun.”

Declarațiile sale au fost urmate de un avertisment mai dur:

„Poate că cineva nu vrea să ajungă la o înțelegere, iar dacă cineva nu vrea să ajungă la o înțelegere, cred că acea persoană nu va mai fi prin preajmă prea mult timp.”

JD Vance, vicepreședintele SUA, și Mike Waltz, consilier pentru securitate națională, au susținut linia lui Trump, sugerând că Zelenski trebuie să accepte o soluție negociată.

„Cred că Zelenski nu-și dorea încă pace și cred, sincer, că nu este în acel punct nici acum, dar cred că va ajunge acolo în cele din urmă. Trebuie să o facă.”

„Ce nu se întâmplă acum, și vrem să se întâmple, este ca președintele Zelenski să spună că e gata să facă pașii și compromisurile necesare pentru a pune capăt războiului.”

Reacția Kremlinului și poziția Europei

La Moscova, oficialii Kremlinului au reacționat rapid la informațiile privind suspendarea sprijinului militar american. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat:

„Încă nu am aflat detalii, dar, dacă această decizie se dovedește a fi adevărată, atunci are potențialul de a împinge Kievul spre un proces de pace. Dacă SUA suspendă aceste livrări de armament, va contribui cel mai bine la obținerea păcii.”

Armand Goșu, analist, susține că Trump pune o presiune imensă asupra lui Zelenski, forțându-l să accepte un acord favorabil Moscovei:

„Îi întoarce mâna la spate lui Zelenski. Să accepte deal-ul pe care Trump vrea să-l facă cu Putin. Toți liderii americani îi spun: Nu, oprește războiul, armistițiu, după care o să negociem. Asta a fost și discuția din Biroul Oval, la care Zelenski spune: ne-au mai păcălit rușii de nenumărate ori.”

În Europa, Antonio Costa, președintele Consiliului European, a avertizat că un armistițiu negociat sub presiune ar putea fi periculos:

„Nimeni nu-și dorește pacea mai mult decât ucrainenii. Dar pacea nu e doar un armistițiu care să ofere Rusiei timp să-și refacă forțele.”

Totodată, vicepreședintele JD Vance a criticat ipocrizia liderilor europeni:

„Uneori, îi vezi pe liderii europeni umflându-și piepturile în public și declamând cum îl vor susține pe Zelenski încă 10 ani de acum înainte. După care, departe de ochii presei, ne sună și ne spun că situația actuală nu mai poate ține așa, că Zelenski trebuie să se așeze la masa negocierilor.”

Suspendarea ajutorului american și întâlnirea cu Putin

De la începutul conflictului, Congresul american a aprobat peste 180 de miliarde de dolari în ajutor pentru Ucraina. Decizia lui Trump de a stopa asistența militară vizează un pachet de peste un miliard de dolari în echipamente și muniție, care erau fie în tranzit, fie în depozite din Polonia.

Pe lângă această mișcare, surse apropiate Casei Albe sugerează că Donald Trump intenționează să se întâlnească în curând cu Vladimir Putin. Pe agenda discuțiilor ar putea figura inclusiv ridicarea sancțiunilor economice impuse Rusiei.

„Rusia este foarte epuizată după acești 3 ani de război și nu se putea alege un moment mai nepotrivit pentru a-i face concesii. Putin se confruntă cu un deficit bugetar imens din cauza cheltuielilor militare extraordinare.”

Europenii așteaptă cu tensiune discursul pe care Donald Trump urmează să-l susțină în fața Congresului, mai ales că a lăsat să se înțeleagă că va face anunțuri importante.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe demagog.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨