In fiecare an, pe data de 9 octombrie, Romania marcheaza Ziua Holocaustului, un moment solemn de comemorare a victimelor acestei tragedii istorice.

La 83 de ani de la inceputul deportarii evreilor din Basarabia si Bucovina in Transnistria, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” organizeaza ceremonia anuala de comemorare a victimelor la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucuresti.

Comemorarea victimelor Holocaustului

La 9 octombrie 2024, incepand cu ora 10.00, se va desfasura ceremonia anuala de comemorare a victimelor Holocaustului la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucuresti.

Autoritatile romane, reprezentanti ai administratiei prezidentiale, parlamentare, guvernamentale, corpul diplomatic, comunitatile evreiesti si rome, precum si grupuri de elevi din Bucuresti vor participa la eveniment.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” a fost constituit pentru a identifica, culege, arhiva, cerceta, publica documente si rezolva probleme stiintifice referitoare la Holocaust.

De asemenea, Institutul coordoneaza activitatile pentru realizarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania, proiect finantat din fonduri externe rambursabile prin PNRR.

Implicarea internationala si recunoastere

Romania a exercitat presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului, reusind sa adopte definiția de lucru a antisemitismului, iar la nivel national a fost adoptata Legea 157/2 iulie 2018 privind combaterea antisemitismului.

Pe plan international, la 27 ianuarie, Organizatia Natiunilor Unite a adoptat rezolutia 60/7 care respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric. Ziua de 2 august a fost recunoscuta ca „Zi Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor”.

Comemorarea victimelor Holocaustului este un moment solemn care reaminteste lumii intregi de tragediile trecutului si de importanta pastrarii memoriei pentru a preveni astfel de atrocitati in viitor.

Prin actiunile de comemorare si educatie, Romania isi asuma responsabilitatea fata de trecut si urmeaza un parcurs de recunoastere si rememorare a istoriei pentru a construi un viitor mai bun si mai tolerant.